The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Ingen bryr sig om klimatet

Till anmälan »

What’s the point of learning facts, when the most important facts given by the finest science clearly mean nothing to our society?

Orden är Greta Thunbergs – hon som har kommit att bli symbolen för kampen mot klimatförändringarna som ofta beskrivs som vår tids ödesfråga.

Forskarna är överens om att den globala uppvärmningen riskerar att få katastrofala konsekvenser i form av bland annat höjda havsnivåer och fler och mer intensiva extremväder. Alltifrån landytor och ekosystem till livsmedelsförsörjning och färskvattenresurser hotas, och miljontals människor kommer att drivas på flykt. Allra värst kommer världens fattiga att drabbas.

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att läget är värre än vad man tidigare trott, och att den ökande halten av växthusgaser i atmosfären måste minska för att en kollaps ska kunna undvikas. Trots att det i det närmaste råder konsensus i vetenskapssamhället om att den snabba temperaturökningen är ett resultat av mänskliga aktiviteter, främst förbränningen av fossila bränslen, visar en studie från Göteborgs universitet att ungefär en av tjugo svenskar är så kallade ”klimatförnekare”. Dessutom väntas utsläppen av växthusgaser öka i Sverige för första gången på flera årtionden till följd av regeringens politik.

Varför tas inte klimathotet på allvar? Gäller samma sak även för andra frågor som rör mänsklighetens överlevnad? Varför har vi så svårt att agera utifrån vad forskningen säger? Behöver vi jobba på andra sätt för att nå ut med dess resultat?

FUF bjuder in till ett samtal mellan Johan Rockström och Eva Svedling (moderator) torsdagen den 14 september kl. 11.00-12.30 där dessa frågor kommer att diskuteras och deltagarna får möjlighet att ställa frågor.

Johan Rockström tilldelades FUF-priset 2022 för sitt idoga arbete med vår tids ödesfråga. Han har som forskare, folkbildare och debattör haft en framträdande roll, både i Sverige och internationellt, för att öka kunskapen och engagemanget för att avvärja de globala hoten mot miljön och klimatet.

Eva Svedling var till nyligen vd på tankesmedjan Global Utmaning och tidigare statssekreterare för klimat på Miljödepartementet och Utrikesdepartementet.

Samtalet äger rum på FUF:s kansli på Ehrensvärdsgatan 4 i Stockholm. Vi bjuder på fika. Föranmälan krävs och det är begränsat antal platser. Anmälan stänger den 13 september kl. 23.59.

Välkomna!

Seminariet kommer att hållas på svenska. För kännedom ligger lokalen en halvtrappa ner utan hiss och tyvärr saknas hörslinga i lokalen.

Dela det här: