Den västsahariska aktivisten Sultana har fått sitt öga utslaget eftersom hon protesterar mot den marockanska ockupationen av Västsahara. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara, i en gästkrönika. Foto: Jan Strömdahl.

Gästkrönika

Människorättsaktivisten Sultana: “Västsahara måste bli fritt”

Den västsahariska människorättsaktivisten Sultana Khaya sitter i husarrest sedan mer än ett år i det Marocko-ockuperade Västsahara. Hennes brott? Hon viftar med Västsaharas flagga. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara, i en gästkrönika.

 – Antingen utvisar de mig eller så dödar de mig. Men jag kommer inte att sluta. Jag gör allt för självständighet. Västsahara är min själ, säger Sultana Khaya. Hon fortsätter:

– Var finns FN? Var finns EU? Vad gör dessa organisationer? Skulle inte de skydda oss? Västsaharierna i ockuperat område har bara sina röster, inga vapen.

– Ingen är som Sultana! En så stark kvinna. Nu kallas Boujdour för Sultanas stad, säger hennes kusin Sidi med beundran i rösten.

Sedan november 2020 är Sultana Khayas hem i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara omringat av marockansk polis. Hon får inte gå ut, ingen får komma och hälsa på. Sultana bor numera bara tillsammans med sin syster och sin mamma.

Vad är det som gör de marockanska ockupationsmyndigheterna så rasande?

Varje dag går Sultana upp på husets tak och viftar med Västsaharas flagga och ropar ut slagord: ”Fritt Västsahara!”

Hennes protester mot den marockanska ockupationen av Västsahara, som har pågått sedan 1975, har lett till en förföljelse utan dess like.

2007, när hon var student, fick hon sitt öga utslaget av en marockansk polis, dömdes själv till fängelse men tog sig till Spanien, där hon fick behandling och ett konstgjort öga.

Därefter åkte hon tillbaka till den ockuperade delen av Västsahara för att fortsätta fredligt protestera mot ockupationen. Hon gick ut på gator och torg med den västsahariska flaggan och sin röst.

Sultana är inte åtalad för något brott men ändå sitter hon i husarrest. Dessutom har polis brutit sig in i hemmet, misshandlat och förgripit sig på henne, systern och mamman.

Ändå slutar hon inte protestera.

Amnesty, Human Rights Watch och svenska riksdagsledamöter har protesterat mot övergreppen och förföljelserna mot Sultana och andra västsahariska människorättsförsvarare.

I Västsahara, som är en tidigare spansk koloni, skulle en FN-övervakad avkolonisering och folkomröstning om självständighet ha ägt rum 1992. Marocko har dock tillåtits förhindra den. FN-styrkan MINURSO saknar MR-mandat, det vill säga rätt och skyldighet att rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna.

Därför är västsaharier som Sultana skandalöst nog helt skyddslösa.

Detta är en gästkrönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en gästkrönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: