Sverige har en skyldighet att agera kraftigare när det gäller skövlingen av regnskog, det har flera svenska debattörer uttryckt under den gångna veckan. Samtidigt lämnar Angela Merkel makten efter 16 år som förbundskansler i Tyskland och flera ledarskribenter siar om tuffa utmaningar framöver för landet. Även ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien har varit i centrum i veckans debatt.
Under den gångna veckan har klimatfrågan stått i fokus. Flera debattörer har uttryckt sin ståndpunkt att Sverige kan göra mer för att rädda regnskogarna i världen och få bukt med klimatkrisen. I Dagens ETC uppmanar miljöpartisterna Amanda Palmstierna och Pär Holmgren att Sverige ska försvara den nya lagen mot global avskogning som kommer läggas fram av EU-kommissionen under året. De kräver en stark lagstiftning som omfattar företag och banksektorn – och menar att ansvaret inte ska ligga hos konsumenten.
– Konsumenttryck och certifieringar är bra men räcker tyvärr inte. Ansvaret ska inte ligga i den enskilda individens knä eller varukorg.
Utöver klimatpolitiken har Angela Merkels avgång uppmärksammats i den svenska debatten. Dagens Nyheters ledarredaktion skriver att flera nödvändiga reformer i Tyskland bör genomföras efter tillsättningen av en ny förbundskansler. De menar att landet har flera utmaningar att vänta framöver – att utveckla det digitala inom offentlig sektor, förbättra infrastrukturen och ett åtgärda det underfinansierade försvaret är bara några exempel.
– Styrkan i den tyska ekonomin ska inte underskattas. Men det ska inte heller vidden av de utmaningar som väntar efter valet, skriver ledarredaktionen.
Ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien är ytterligare en utrikespolitisk händelse som har uppmärksammats under veckan. Konflikten handlar om att Australien uteblev från att skriva ett ubåtsavtal med Frankrike, för att istället inleda ett säkerhetssamarbete med Storbritannien och USA. Avtalet är värt 500 miljarder kronor och skulle resultera i tusentals jobbtillfällen i Frankrike. Som en reaktion på situationen har Frankrikes president Emmanuel Macron kallat hem landets representanter från Washington DC och upprepat sina krav på en Europeisk armé för att stå strategiskt oberoende av USA, skriver Linda Jerneck i Expressen och kallar det för en “olycklig överreaktion”.
Hon skriver också att ubåtsaffären får konsekvenser för Europa, vars säkerhetsläge hotas av USA:s prioritering av Asien. Även Sverige påverkas, menar Jerneck, och hon betonar vikten av att västländerna fortsätter hålla ihop i en allians mot Kina.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen:
Klimatfrågan
Sverige måste göra mer – vi kan inte vänta 25 år på att lösa klimatkrisen
Andrea Herrera med flera, Dagens ETC
Sverige måste göra mer för att rädda regnskogen
Amanda Palmstierna och Pär Holmgren, Dagens ETC
Valet i Tyskland
Världen kommer att sakna Merkel efter 16 år av lugn och luddighet
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter
Stillastående Tyskland måste börja röra på sig efter valet
DN ledare, Dagens Nyheter
Ubåtsaffären mellan Frankrike och Australien
Ubåtsaffären kommer att få följder även för Sverige
Linda Jerneck, Expressen
Konflikten med Kina kräver mer än ubåtar
DN ledare, Dagens Nyheter
Frankrike och Sverige ska utöka försvarssamarbetet
DN Debatt, Dagens Nyheter