Jerusalem EU

EU har en unik roll för att bidra till en hållbar fred i Israel och Palestina, skriver en rad före detta ministrar.

Aktuell debatt

EU:s makt över maten och Mellanöstern

Hur EU driver sin politik i Mellanöstern kan vara avgörande för möjligheten att uppnå fred mellan Israel och Palestina. Det skriver en lång rad av före detta utrikesministrar och regeringschefer i en debattartikel. Samtidigt uppmärksammas EU:s nya regler om import av mat.

”Räkor från Indonesien och Thailand, ananas från Costa Rica, bananer från Filippinerna och Ecuador och vindruvor från Sydafrika – många produkter i våra matkassar produceras med mänskligt lidande som en ingrediens”, skriver Arissa Ryan och Robert Höglund från Oxfam i en debattartikel i Dagens ETC. EU har under veckan godkänt en ny lag som är till för att skydda livsmedelsproducenter runt om i världen. De nya reglerna är till för att sätta stopp för orättvisa handelsmetoder och för att motverka exploatering av personer som står bakom livsmedelsförsörjningen.

Det nya direktivet är viktigt för kampen mot orättvisa handels­metoder. Nu måste regeringar, civilsamhället och Europeiska kommissionen använda det för att sätta stopp för lidandet bakom vår mat”, skriver debattörerna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver europeiska före detta regeringschefer och utrikesministrar att EU bör upprätthålla sin Mellanösternpolitik och inte ta efter Trumps metodik kring Israel och Palestina. Debattörerna menar att Trumpadministrationen avviker från tidigare amerikansk utrikespolitik och internationella normer. ”Hittills har den enbart erkänt den ena sidans anspråk på Jerusalem och visat en oroande likgiltighet inför expansionen av israeliska bosättningar”, skriver de.

De tidigare ministrarna menar att EU bör kämpa för en hållbar tvåstatslösning i Israel och Palestina och att EU måste fortsätta stödja det civila samhället i både Israel och Palestina. Vi måste ”manifestera Europas unika roll som ett föredöme för en regelbaserad global ordning”, menar de.

I förra veckans Aktuell debatt skrevs det om regeringens besked om att dra ner på biståndsbudgeten för 2019. Svenska organisationer krävde i en debattartikel i förra veckan en förklaring angående detta. Som svar på den debattartikeln skriver socialdemokraten Anders Östberg och miljöpartisten Janine Alm Ericson på Svt Opinion: ”Vi fortsätter att öka vårt stöd till de fattigaste”. De menar på att det svenska biståndet ska fortsätta gå till de länder som behöver det som mest och att det inte finns någon anledning till att känna sig i orolig.

EU-politik

”Dags att sätta stop för lidandet bakom vår mat”
Arissa Ryan och Robert Höglund, Dagens ETC

”EU bör inte följa Trumps farliga väg i Mellanöstern”
Carl Bildt, Javier Solana m.fl., Svenska Dagbladet

Svensk biståndsbudget

”Vi fortsätter att öka vårt stöd till de fattigaste”
Anders Österberg och Janine Alm Ericson, Svt Opinion

Klimat och Kina

”Diktaturen Kina kan inte lösa klimatkrisen”
Expressens ledarsida

Val i Indonesien och Sydafrika

”Indoneserna måste bestämma sig om de ska gå tillbaka till ett mer auktoritärt samhälle eller fortsätta mot ökad demokrati”
André Möller, Sydsvenskan

”ANC testas igen”
Peter Karaszi, Svenska Dagbladet

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: