Bombningar sker på flera håll i både Israel och Palestina i stridigheterna mellan Israel och den terrorstämplade organisationen Hamas. Den upptrappade konflikten har diskuterats bland flera svenska debattörer och ledarskribenter under den gångna veckan. Foto: Wafa. Källa: Wikimedia Commons.

Aktuell debatt

Vecka 41: Debatt om Sveriges erkännande av Palestina

Den senaste tidens våldsutveckling i Israel och Palestina har nog inte gått någon förbi. Israel har förklarat krig mot den terrorstämplade organisationen Hamas och tusentals civila liv har skördats på båda sidor. svenska debatt- och ledarsidor har debatten framför allt handlat om Sveriges bistånd till Palestina och om Sverige bör dra tillbaka sitt erkännande av Palestina eller inte 

Förra veckan meddelade Tidöpartierna att Sverige pausar utvecklingsbiståndet till Palestina. Beslutet motiverades med att den palestinska ledningen inte har fördömt Hamas terrorattacker. Det humanitära biståndet kvarstår dock och Sida har fått i uppdrag att göra en översyn av biståndet.

Dagens Nyheters ledarskribent Susanne Nyström är en av dem som tycker det olyckligt att dra in biståndet, speciellt innan översynen är gjord. Hon menar att det är en sak att avbryta enskilda projekt som riskerar att stödja terrorism, men att indraget stöd till civilsamhällesorganisationer i slutändan i stället kan gynna Hamas.

– I vår strävan att stoppa Hamas får vi inte offra det palestinska folket, skriver hon i Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Aron Emilsson skriver däremot i Svenska Dagbladet att det inte är nog att dra in biståndet till Palestina. De menar också att Sverige bör dra tillbaka erkännandet av Palestina. SD är inte ensamma om dessa åsikter.

– Terrorbejakare kan inte gås till mötes – Sverige måste nu återkalla erkännandet av Palestina, dra in biståndet, öppna för vapenexport till Israel samt skicka hem den palestinska ”ambassadören”, skriver Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson, i Aftonbladet.

Efter Hamas attacker förra helgen villKD, L och SD dra tillbaka Palestinaerkännandet. Utrikesminister Tobias Billström (M) har hittills stått emot dessa krav då han menar attutrikespolitiken måste vara någorlunda konsekvent ”om vi vill ha trovärdighet i kontakterna med omvärlden”.

Folkrättsexperten Ove Bring är en av flera som stöttar utrikesministern och menar att förslaget för ett svenskt tillbakadragande av erkännandet av Palestina är missriktat. Han skriver i Dagens Nyheter att staten Palestina inte bör straffas för Hamas agerande. Han skriver också att Sverige hävdar den så kallade universalitetsprincipen vid inval av nya stater i FN, det vill säga att även ”skurkstater” ska inkluderas i det internationella samfundet för att kunna påverkas av förhandlingar och förslag.

Konflikten mellan Hamas och Israel

Det här är helt fel tillfälle att dra in biståndet till palestinier 

Susanne Nyström, ledarskribent, Dagens Nyheter 

SD: Dra in biståndet till Palestina nu 

Jimmie Åkesson, partiledare (SD); Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson (SD)  

Sverige måste dra tillbaka erkännandet av Palestina som stat 

Joar Forssell (L), riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson  

Att dra tillbaka erkännandet skulle innebära en ny praxis 

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, Dagens Nyheter 

Billström har helt rätt om Palestinaerkännandet 

Arvid Åhlund, ledarskribent, Dagens Nyheter 

Valet i Polen

I Polen är frågan: kan man bli demokrati igen?  

Anders Lindberg, ledarskribent, Aftonbladet 

Därför behövs maktskrifte i Polen 

Claes Arvidson, ledarskribent, Svenska Dagbladet 

Polens val är avgörande för EU:s framtid 

Janerik Larsson, gästskribent, Svenska Dagbladet 

Dödstraff i Iran

Allt fler avrättningar i Iran visar regimens desperation 

Saied Ghods, gymnasielärare; Morteza Sadeghi, människorättsaktivist; Abdolnaser Sadidi, människorättsaktivist, Göteborgs-Posten 

EU kommissionens förslag: Chat control

Sätt stopp för chat control idag 

Mattias Svensson, ledarskribent, Svenska Dagbladet 

TU och SJF: Riksdagen får inte acceptera Chat control 

Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna; Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Svenska Dagbladet 

Chat control är precis lika farligt som Pandoras ask 

Andreas Lindh, IT-säkerhetsexpert, Dagens ETC 

Sabotaget i Finska viken

Ryssland kan ligga bakom sabotaget i Finska viken 

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: