Bland annat Alice Bah Kunke (till höger i bild), miljöpartist och EU-parlamentariker, har under den gångna veckan kritiserat regeringens klimatpolitik. Till vänster i bild: Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L). Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU/Fredrik Hjerling. Källa: Flickr

Aktuell debatt

Vecka 40: ”Finns politiker som väljer att bromsa den nödvändiga omställningen”

Kritiken mot den svenska regeringens klimatarbete fortsätter. Debattörer menar att regeringen, tillsammans med EU:s andra högerpartier, attackerar klimatpolitiken och bromsar den nödvändiga omställningen.  

EU-parlamentarikerna och tillika miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren riktar kritik mot Sveriges regering och andra europeiska ledare för deras bristande åtgärder mot klimatkrisen. De anklagar politiker i EU:s högerblock, däribland Sveriges statsminister, för att bromsa klimatomställningen. De betonar också vikten av att EU antar en ledarroll i den gröna omställningen.

– Det är, tyvärr, enbart EU som har förutsättningar att visa resten av världen att en hållbar värld är möjlig, skriver de i Expressen.

Även Martin Ådahl (C) och Rickard Nordin (C) menar att svensk klimatpolitik är i kris. I en debattartikel i Expressen föreslår de en klimatpolitik som, enligt dem, kan sänka utsläppen lika mycket som regeringen i dag höjer dem. Förslaget innefattar bland annat en klimatbonus för miljöbilar och en satsning på svenskproducerat grönt biobränsle. Debattörerna menar att många känner sig utestängda från klimatinsatserna, exempelvis människor på landsbygden, och att klimatpolitiken måste inkludera alla.

– Genom att engagera alla delar av samhället kan vi skapa en bred folkrörelse för klimatet och möjliggöra det svenska klimatundret, skriver de.

Debatten förra veckan handlade också om hur enskilda individer, och särskilt höginkomsttagare, kan minska sitt klimatavtryck. Sju klimatdebattörer menar att kommuner skulle kunna rikta åtgärder mot de som släpper ut allra mest.

– Ingen kan leva ett perfekt klimatliv, men vi kan alla bidra till beslut som minskar våra klimatutsläpp. Och hushållens del av utsläppen är betydande, skriver de i Göteborgs-Posten.

Regeringens klimatpolitik

Högern vill exportera Tidöavtalet till Europa 

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker; Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker, Expressen

Landsbygden har känt en dubbel frustration

Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson; Rickard Nordin (C) klimat- och energipolitisk talesperson, Expressen

EU:s roll på klimatområdet kan inte nog betonas

William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen, m.fl., Sydsvenskan

Höginkomsttagare måste minska sitt klimatavtryck mest

Frida Berry Eklund, grundare Klimatkollen, mfl. Göteborgs-Posten

Äntligen prisas regeringens klimatarbete

Rasmus Hansson, ledarskribent, Aftonbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: