Under den gångna veckan har flera debattörer skrivit om EU:s migrationspakt. Vissa försvarar pakten och menar att den kommer minska invandringen, medan andra kritiserar den och menar att den kan bidra till att fler dör till havs. Foto (till vänster): Canva. Foto (till höger): Commander, U.S. Naval Forces Europe. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 22: Migration i fokus när debattörer tar sikte på EU-valet

Veckan innan EU-valet seglade EU:s migrationspakt åter upp på debattsidorna. Pakten kritiseras hårt av flera skribenter, som menar att den urholkar asylrätten och bidrar till övergrepp mot flyktingar. Migrationspaktens chefsförhandlare, Tomas Tobé (M), menar dock att den är ett steg i rätt riktning mot lägre invandring till Sverige och Europa.  

Aftonbladets ledarsida kommenterar Lizette Romero Niknami Uppdrag Gransknings avsnitt “Spelet om migrationen”. Dokumentären skildrar bland annat Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé, som var chefsförhandlare för EU:s så kallade Migrationspakt. Romero Niknami kallar pakten för “skamlig” och hävdar att den undergräver asylrätten. Hon menar också att Tomas Tobé “bryr sig mest om sin kurrande mage”. 

– Medan Tobé mumsar på pasta på ett möte förklarar han att han måste äta för att hålla humöret uppe. Sedan korsklipps programmet till bilder ur en räddningsaktion. Civilsamhällets SOS Humanity drar upp människor ur havet, och blir beskjutna av den libyska kustbevakningen, skriver hon. 

Migrationspakten får även hård kritik i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Skribenterna, miljöpartisterna Mats Svanteman och Micael Grenholm, hänvisar till uppgifter om att EU-medborgarnas skattepengar går till övergrepp mot flyktingar.  

– Redan 2017 kom rapporter om att EU-finansierade grupper i Libyen som är involverade i slaveri för att hindra migranter att ta sig till Europa, och så sent som förra året rapporterade FN att EU-medel fortfarande finansierar grupper som använder våldtäkter som medel för att hålla barn förslavade, skriver de.  

Tomas Tobé hävdar däremot på Dagens Nyheters debattsida att pakten är “ett steg i rätt riktning”. Han föreslår även ytterligare åtgärder för att minska migrationen till EU. Exempelvis vill han se ett fördjupat samarbete med länderna i Nordafrika. 

– EU behöver även skicka gränsvakter från myndigheten Frontex till länder utanför Europa, exempelvis Nordafrika, för att bekämpa smuggel­nätverken och teckna fler avtal som säkerställer att länderna tar emot sina egna medborgare, skriver han. 

Migrationsfrågan i EU-valet

Tobé (M) bryr sig mest om sin kurrande mage 

Lizette Romero Niknami, Aftonbladet 

Våra skattepengar går till slavhandel och våldtäkter 

Mats Svanteman och Micael Grenholm (MP), Göteborgs-Posten 

”EU behöver en nollvision för ekonomisk migration” 

Tomas Tobé (M), DN Debatt 

Våra värderingar ska inte vara valfria för invandrare  

Ebba Busch och Alice Teodorescu Måwe (KD), Expressen 

Klimatfrågan i EU-valet

”Att avvärja miljökatastrofen kräver högre tillväxt.” 

Alessio Terzi, ekonom i EU-kommissionen, och Gernot Wagner, klimatekonom verksam vid Columbia Business School i USA, Sydsvenskan 

”Vi måste erkänna befolkningsökningens roll i klimatkrisen.” 

Pontus Bergendahl, Stefan B Nilsson, Anne Casparsson och Petra Schagerholm (Klimatalliansen), Sydsvenskan  

Inrätta en EU-fond som kan rusta oss mot klimatförändringarna 

Muharrem Demirok, Emma Wiesner och Rickard Nordin (C), Göteborgs-Posten 

EU:s asyl och migrationspakt

EU:s medlemsländer har förhandlat om asyl- och migrationspakten under flera år. Den godkändes till slut i april 2024. Pakten syftar bland annat till att minska bördan för de EU-länder där de flesta migranter anländer och erbjuda ett mer effektivt system för registrering och handläggning av asylansökningar, enligt EU. Migrationspakten har dock väckt kritik från både höger och vänster. Läs mer om pakten och några svenska EU-parlamentarikernas åsikter om den här.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät