– Black Friday är överkonsumtionens kanske främsta högtid, skriver miljöpartisterna Amanda Palmstierna och Lorentz Tovatt på Aftonbladet Debatt. Foto: Artem Beliaikin. Källa: Unsplash.

Aktuell debatt

Vecka 47: Uppehållstillstånd för afghaner och kritik mot Black Friday

Under en vecka kantad av både statsministeromröstning och regeringskris har mycket av fokuset på svenska debattsidor legat på inrikespolitiken. Globala utvecklingsfrågor har hamnat i skymundan, men två teman som har tagits upp är afghanska uppehållstillstånd och Black Friday.

På Expressen Debatt har ambassadörer för kampanjen “Håll ihop Sverige” uppmanat att ge afghaner uppehållstillstånd för att ge dem möjlighet att integreras. De menar att afghanska flyktingar befinner sig i ett limbo då migrationsverket har stoppat utvisningar till Afghanistan, men de har samtidigt stoppat processer för afghanska asylärenden.

Mikael Ribbenvik, generaldirektören på Migrationsverket, har svarat på debattartikeln och håller med om att situationen i Afghanistan är allvarlig och osäker. Han förklarar att Sverige var det första landet i Europa att införa ett sådant utvisningsstopp, och att Migrationsverket måste anpassa rättstillämpningen till det ändrade tillståndet i Afghanistan, det vill säga till talibanernas maktövertag.

Ett annat ämne som varit på agendan denna vecka är Black Friday. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Amanda Palmstierna och Lorentz Tovatt, riksdagsledamöter för miljöpartiet, att Black Friday är överkonsumtionens kanske främsta högtid. De pekar på undersökningar som visar att reapriset i själva verket inte är lägre än det ordinarie priset, och menar att företagen lurar konsumenten till att tro att de gör ett fynd. De två miljöpartisterna anser att marknadsföringslagen måste skärpas, så att konsumenter inte löper risk att manipuleras till inköp.

Även Zina Al-Dewany uppmärksammar Black Friday på Aftonbladets ledarsida med artikeln “Låt Jeff Bezos känna skam på Black Friday”. Hon tar upp protester i omkring 20 länder mot företaget Amazon för deras dåliga arbetsvillkor och löner. Över 70 stora organisationer som Oxfam, Greenpeace och Amazon workers international stödjer dessa strejker. Al-Dewany hoppas att detta inte bara blir en historisk parentes utan “en väckarklocka för företag som vill överleva på dagens marknad”.

Afghanska uppehållstillstånd

Unga afghaner tvingas in i svartjobb och prostitution
Ulf Bjereld, Agneta Pleijel, Anders Wijkman och KG Hammar m.fl, Expressen Debatt

Vi har tagit ansvar för afghaner i Sverige

Mikael Ribbenvik, Expressen Debatt

Black Friday

Black Friday – högtid för företag som bluffar

Amanda Palmstierna och Lorentz Tovatt (MP), Aftonbladet Debatt

Låt Jeff Bezoz känna skam på Black Friday

Zina Al-Dewany, Aftonbladet Debatt

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: