Vecka 21: Stundande svältkatastrof engagerar debattörer

I och med Ukrainakriget hotas miljontals människor i världen av svält, men osäkerheten kring den globala livsmedelssituationen är långt äldre än kriget, menar Dagens Nyheters ledarredaktion. Foto: Dennis Jarvis. Källa: Wikimedia Commons.

Av: Sigrid Wernersson och Villemo Warnerfjord

En stundande svältkatastrof stod högt på agendan på debatt- och ledarsidor under förra veckan. Framförallt framhölls Rysslands blockader av hamnar i Ukraina som ett hot mot den globala matförsörjningen. 

3 juni, 2022, Aktuell debatt

Tusentals från brasilianska urfolken protesterar mot Bolsonaros ”dödskombination”

Bolsonaros lagförslag, som bland annat skulle öppna skyddad mark för kommersiell gruvdrift, kallas för en "dödskombination" av urfolksaktivister i landet. Foto: Palácio do Planalto. Källa: Flickr.

Av: Sigrid Wernersson

Tusentals människor från urfolken har samlats i Brasilia för att protestera mot flera lagförslag, bland annat den så kallade 'dödskombinationen' – som skulle öppna upp urfolkens mark för kommersiell gruvdrift. Samtidigt menar president Jair Bolsonaro att ökad gruvdrift på urfolkens territorier är nödvändigt för landets välmående och utveckling sedan Ryssland stoppat sin export av konstgödsel.

6 maj, 2022, Nyhet

Världen splittrad om ekonomiska sanktioner mot Ryssland

Sanktioner mot Ryssland kan slå hårt mot andra länders ekonomi och befolkningar. Foto: DimitroSevastopol/35 images. Källa: Pixabay.

Av: Sigrid Wernersson

Skenande råvarupriser, ekonomiska kriser och oväntade vinnare. Det är några av de möjliga effekterna av ekonomiska sanktioner mot Ryssland, men långt ifrån alla länder väljer att ställa sig bakom sanktionerna. Oavsett syftet riskerar sanktionerna att vara mer globalt destabiliserande än många inser.

8 april, 2022, Analys

Vecka 8: Debattörer reagerar på Rysslands invasion av Ukraina

Människor i hela världen har protesterat mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Victoria Pickering, från en demonstration i Washington. Källa: Flickr.

Av: Sigrid Wernersson och Villemo Warnerfjord

Mer stöd till Ukraina, sportbojkotter och öppna hjärtan. Hur Sverige och EU ska agera på Rysslands invasion av Ukraina har präglat debatten under veckan som gått.

28 februari, 2022, Aktuell debatt

Fortsatt oroligt i Israel och Palestina

– Israeliska myndigheter som utövar apartheid mot palestinier måste hållas ansvariga, skriver Amnesty International i en rapport som släpptes i februari. Foto/källa: Canva.

Av: Sigrid Wernersson

Fördrivning av palestinier från sina hem fortsätter i de ockuperade palestinska territorierna och i Israel. Samtidigt har Amnesty International släppt en rapport som hävdar att Israels behandling av palestinier utgör apartheid.

24 februari, 2022, Notis

Hunger används som vapen i konflikt

I Tigray-regionen i Etiopien anklagas soldater och rebeller för att aktivt svälta befolkningen. Foto: Rod Waddington. Källa: Flickr.

Av: Sigrid Wernersson

Antalet människor som lever på gränsen till svält ökar drastiskt i världen. Samtidigt används hunger och svält av civila som vapen i krigföring, bland annat i den etiopiska regionen Tigray. Sambandet mellan väpnad konflikt och hunger har under senare år uppmärksammats av internationella organisationer, men en ny syn på mat som rättighet behövs för att verkligen utrota hunger i världen.

23 december, 2021, Krönika

Vecka 47: Uppehållstillstånd för afghaner och kritik mot Black Friday

– Black Friday är överkonsumtionens kanske främsta högtid, skriver miljöpartisterna Amanda Palmstierna och Lorentz Tovatt på Aftonbladet Debatt. Foto: Artem Beliaikin. Källa: Unsplash.

Av: Sigrid Wernersson och Villemo Warnerfjord

Under en vecka kantad av både statsministeromröstning och regeringskris har mycket av fokuset på svenska debattsidor legat på inrikespolitiken. Globala utvecklingsfrågor har hamnat i skymundan, men två teman som har tagits upp är afghanska uppehållstillstånd och Black Friday.

29 november, 2021, Aktuell debatt

Urfolksrörelsen Zapatisterna seglar i kolonisatörernas omvända fotspår

Zapatisterna i Solidaritetshuset i Stockholm. Foto: Miriam Steinbach.

Av: Sigrid Wernersson

En delegation från maya-urfolket i Mexiko seglar i de spanska kolonisatörernas omvända fotspår över Atlanten och inleder sin världsturné. Klädda i traditionell mayaklädsel, munskydd och skyddsvisir är de onekligen en stark symbol både för urfolkens motstånd och för den samtid vi lever i. Men resan är inte bara symbolisk, utan syftar till att föra samman organisationer som kämpar för social och miljömässig hållbarhet världen över.

5 november, 2021, Reportage