Försäljningen av fossila bränslen och råvaror till Europa utgör den kanske enskilt viktigaste inkomstkällan för Putin att finansiera sitt krig mot Ukraina, menar flera svenska debattörer. Foto: Peretz Partensky. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 17: Flera kräver att Europa stryper importen av rysk gas

Ett ryskt stopp av gasexporter till Polen och Bulgarien i veckan blåste nytt liv i debatten kring det europeiska energiberoendet av Ryssland och hur väst finansierar Putins krig i Ukraina.  

Europas beroende av ryska fossila bränslen hamnade återigen i rubrikerna på svenska opinionssidor när Ryssland satte stopp för sina gasexporter till Polen och Bulgarien under den gångna veckan.

– Det är en varning till resten av Europa, skriver Susanna Kierkegaard i en ledartext i Aftonbladet.

Oroligast är nog Tyskland som gjort sig väldigt beroende av den ryska gasen, tror hon. Att stänga av exporten till Europas största ekonomi skulle slå hårt mot hela EU.

Tyskland har dock ett moraliskt ansvar att strypa gasen, skriver DN:s ledarredaktion. De framhåller studier som pekar på att ett den tyska regeringens varningar för att ett gasstopp skulle utlösa ekonomisk armageddon inte håller. Det blir inte en dans på rosor, menar de, men det mest effektiva sättet att möta Putin och få ett slut på kriget i Ukraina är att föregripa honom och helt enkelt strypa gasen först.

Vladimir Slivjak, vinnaren av Right Livelihood-priset 2021, antyder att det främsta skälet till kriget i Ukraina är att Putin fått ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna starta det, och att det enda sättet att undvika ett ännu mer omfattande krig i Europa är att helt bryta beroendet av rysk energi.

Vänsterpartisten och EU-parlamentarikern Malin Björk instämmer.

– Det är Rysslands olja, kol och gas som finansierar kriget, skriver hon i Dagens ETC.

Hon och över hundra andra EU-parlamentariker anser att samordning måste övergå i handling för att omedelbart sätta stopp för all europeisk handel med fossila bränslen från Ryssland och Belarus. Det kan bidrar till att stoppa kriget men också att lösa klimatkrisen genom att påskynda övergången till hållbar energi.

Somliga varnar även för mindre uppenbara sätt som europeiska länder kan gynna Ryssland ekonomiskt. Tre forskare skriver i DN att de omfattande sänkningar av bränsleskatter som EU-medlemsländer infört för att skydda sina medborgare från höga priser också matar Putins krigsmaskin.

– En dags extrainkomst från EU:s skatte­sänkning räcker till att betala lönen i ett helt år för över 1 000 yrkes­­soldater, poliser eller anställda på trollfabriker, beräknar de.

Ingvar Karlsson uppmärksammar i en artikel i Aftonbladet hur kryphål i sanktionerna mot Ryssland betalar för Putins krig. Fastän det i princip är förbjudet för ryska fartyg att anlöpa hamnar i EU-länder görs undantag både för fartyg under annan flagg och för många av de råvaror som Ryssland exporterar.

– Det har sagts många gånger, men det tål att upprepas. Handeln med Ryssland är med och betalar för kriget, skriver han.

Europas beroende av rysk gas

Putins gasstopp är ett försök till utpressning 

Susanna Kierkegaard, Aftonbladet

”Putin tjänar miljarder på EU:s sänkta bränsleskatter” 

Johan Gars, Daniel Spiro och Henrik Wachtmeister, Dagens Nyheter

Skicka iväg de ryska fartygen 

Ingvar Persson, Aftonbladet

Tyskland har ett moraliskt ansvar att strypa gasen 

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

”Det finns bara ett sätt att undvika ett ännu mer omfattande krig i Europa: ett importförbud mot allt ryskt bränsle måste genast införas.” 

Vladimir Slivjak (Översättning: Karen Söderberg), Sydsvenskan

Hundra parlamentariker i EU:Stoppa bränslet från Putin! 

Malin Björk (V), Dagens ETC

Svenskt bistånd och flyktingmottagande

Att öka biståndet till Ukraina är bra för Sverige 

Alexander Clemenson m.fl., Dagens ETC

”Vi ska ta emot flyktingar men inte betala med biståndet” 

Anders Arborelius m.fl., Dagens Nyheter

Industripolitik för klimatomställning

”Marknadskrafter räcker inte mot klimatförändringarna” 

Hans Hellsmark m.fl., Dagens Nyheter

”Industripolitik behövs för klimatomställningen”  

Max Jerneck, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: