Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, uppmanar västvärlden att införa nya, hårdare sanktioner mot Rysslands ledning. ”Sanktioner mot oljan kan få Putins pengar att ta slut”, skriver han. Foto: DimitroSevastopol. Källa: Pixabay.

Aktuell debatt

Vecka 13: “Mer sanktioner mot Ryssland – nu”

Varför västvärlden måste öka sanktionerna mot Ryssland och hur Sveriges potentiella Natointräde kan försätta fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i ett kritiskt läge har debatterats under den gångna veckan.

Kriget måste kosta Vladimir Putin mer och neutralitet existerar inte, därför har vi i väst en skyldighet att agera, argumenterar Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, i DN. Införandet av sanktioner mot oljan och gasexporten och vidare öka sanktioner mot ryska banker är det som kommer tömma Putins plånbok och tillslut avsätta honom från makten, menar Becker.

– För vår egen frihet, och för att kunna se oss själva i historiens spegel och det ukrainska folket i ögonen, måste vi stötta Ukraina hela vägen i dag. Det innebär mer bistånd till Ukraina och mer sanktioner mot Ryssland – nu, skriver han.

Sveriges eventuella Natointräde

Med krigets upptrappning har även Sveriges möjliga Natointräde fortsatt att debatteras.

– Ett svenskt Natointräde vore ett svek mot Ukraina, skriver Per Gahrton före detta EU parlamentariker för Miljöpartiet, i Sydsvenskan.

Ukraina är villiga att förklara neutralitet och inte gå med i militärallianser i utbyte mot andra länders garanterade säkerhetsstöd. Zelenskyj säger att Ukraina alltså kan avstå från Nato, men att landet vill gå med i EU.

Ryssland använder Sveriges neutralitet som ett exempel för Ukraina – och kan i så fall tänka sig en kompromiss. Men kompromisslösningen bygger på att Sverige förblir neutralt, menar Per Gahrton, och argumenterar därför för att Sveriges potentiella Natointräde äventyrar en möjlig fredlig lösning på kriget i Ukraina.

Rysslands krig i Ukraina

Sanktioner mot oljan kan få Putins pengar att ta slut

Torbjörn Becker, Dagens Nyheter

Släpp in ett neutralt Ukraina i EU

Per Gahrton (tidigare MP), Sydsvenskan

Illusionerna har brustit på flera håll

Janerik Larsson, Svenska Dagbladet

Orbán har gjort Ungern till en kopia av Ryssland

Jonna Simma, Aftonbladet

Europa måste sluta fylla på Putins krigskassa

Ledarredaktionen, Expressen

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: