Förra veckan gick kriget i Ukraina in på sitt tredje år. I och med det krävde debattörer bland annat ökat militärt stöd till Ukraina och skärpta sanktioner mot Ryssland. Foto: President of Ukraine. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 8: Debattörer kräver ökat stöd till Ukraina

Förra veckan var det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina, vilket präglade de svenska opinionssidorna. Flera debattörer menade att Sverige, EU och världen måste göra mer för att få slut på kriget. 

Kriget i Ukraina har fått enorma globala följder. Det har exempelvis påverkat livsmedelstryggheten och energipriserna, samtidigt som det har följts av massiva desinformationskampanjer. Det påpekar Josep Borrell, EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, och Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Kriget och dess följder berör således alla länder. En seger för Ryssland skulle skicka ett mycket farligt budskap om att ”starkast bestämmer”, skriver de.

De uppmanar alla fredsivrande länder att stå bakom Ukrainas förslag på fredsplan – som inte bara handlar om att få stopp på striderna, utan inkluderar även förslag för att stärka bland annat livsmedels- och energitryggheten samt de mänskliga rättigheterna.

– Denna plan är det enda seriösa fredsförslag som lagts fram, skriver debattörerna.

Dagens Nyheters ledarredaktion menar att stödet till Ukraina inte bara handlar om solidaritet med ett land som har utsatts för ett anfallskrig – utan att det även handlar om Sveriges egen säkerhet. Redaktionen pekar på hotet från Ryssland, och att Sverige är en del av Rysslands närområde och därmed ligger i riskzonen för Putins aggressioner.

– Därför tömmer den svenska försvarsmakten sina förråd för att stötta Kiev. Vi har tid att fylla på dem – Ukraina behöver vapen och ammunition omedelbart, skriver de.

Alexandra Ivanov Hökmark, Rutger Brattström och Anton Lindblad från Timbro argumenterar bland annat för att öka det militära stödet till Ukraina, skärpa sanktionerna mot Ryssland och använda Rysslands frysta tillgångar för att stödja Ukrainas krigsinsats och återuppbyggnad.

Om Ryssland tvingas böta 300 miljarder euro för kriget i Ukraina och mordet på Aleksej Navalnyj ändras spelplanen, skriver de i Svenska Dagbladet.

Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard är kritisk mot att EU-länder fortsätter att finansiera den ryska krigskassan på olika sätt – bland annat genom att importera gas från Ryssland.

– Vi kan vara stolta över att ha stöttat Ukraina i två år. Det får inte svikta nu, skriver hon.

Kriget i Ukraina

”Europa och världen är beroende av Ukrainas seger”

Josep Borrell, EU:s högsta representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande för Europeiska kommissionen; Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, Dagens Nyheter

Det ligger i vårt intresse att Putin stoppas i Ukraina

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

”Låt Ryssland böta 300 miljarder euro”

Alexandra Ivanov Hökmark, biträdande chef, Timbro; Rutger Brattström, projektledare inom ideologi, Timbro; Anton Lindblad, projektledare inom EU-frågor, Timbro, Svenska Dagbladet

Vi shoppar rysk gas som om invasionen inte hänt

Susanna Kierkegaard, ledarskribent, Aftonbladet  

Ukrainas sak är vår – så länge det krävs

Andreas Gustavsson, ledarskribent, Dagens ETC

Krigets Ukraina visar att tillgänglighet är en fråga om liv och död

Jörgen Lundälv; Docent i socialt arbete och funktionshinderforskare vid Göteborgs universitet; Per Olof Larsson, Medlem Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR); Robert Kindberg, Ombudsman DHR; Altinget

Putin satsar på 2024 – därefter pekar många ryska kurvor åt fel håll

Oscar Jonsson, ledarskribent, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: