Säkerhetsläget i Europa har fortsatt varit i fokus på svenska debattsidor – både gällande hotet mot Ukraina och situationen i Bosnien. Foto: dlugo_svk. Källa: Pixabay.

Aktuell debatt

Vecka 3: Hotet mot Ukraina kan skymma krisen i Bosnien

Den gångna veckan har säkerhetsläget i Europa fortsatt varit en stor del av den svenska debatten. Både den militära mobiliseringen vid gränsen till Ukraina och krisen i Bosnien har uppmärksammats.

Den militära mobiliseringen vid Ukrainas gräns och allt fler landstigningsfartyg i Östersjön väcker oro i Europa. Samma dag som den massiva cyberattacken mot Ukraina, som Ryssland misstänks ligga bakom, meddelade Sverige att beredskapen på Gotland skärps till.

– Allt kan vara skuggspel och teater, för att pressa upplevda motståndare och utnyttja hybridkrigföringens möjligheter, skriver DN:s ledarredaktion gällande Rysslands agerande.

Förra veckans samtal mellan Ryssland, USA och Nato gav inga resultat. Putins krav på att bestämma över suveräna länders säkerhetspolitik går inte hem hos Nato, enligt ledarredaktionen. Putin vill se en nedrustning och att Nato lämnar Baltikum och Polen. Västvärlden, å andra sidan, har utlovat ekonomiska sanktioner som skulle tvinga Ryssland att leva i internationell isolering.

Frågan är om den prislappen är tillräckligt hög för att hindra ännu ett ryskt anfallskrig mot grannen i söder, skriver ledarredaktionen.

“Låt inte hotet mot Ukraina skymma krisen i Bosnien”

I skuggan av Rysslands hot mot Ukraina har situationen i Bosnien och Hercegovina blivit mer instabil än den har varit sedan krigsslutet på 1990-talet, skriver Sydsvenskan i en huvudledare.

Den bosnienserbiska nationalistledaren Milorad Dodik vill bryta loss en bosnienserbisk självstyrande del av landet. Han förnekar folkmordet i Srebrenica, hyllar krigsförbrytare och uttrycker sig nedsättande om bosniska muslimer. Enligt Sydsvenskans huvudledare är denna retorik skrämmande för många bosniaker och kroater i landet – som själva upplevde det fiendskap och den etniska rensningen som skedde under kriget.

Försämrade säkerhetsläget

Ryssland spelar högt – med levande mål
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Är Baltikums sak även vår?

Anders Lindberg, Amanda Wollstad och Patrik Oksanen, Aftonbladet

Låt inte hotet mot Ukraina skymma krisen i Bosnien
Sydsvenskans huvudledare, Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: