Aktuell debatt

Vecka 20: Sveriges roll i Israel-Palestina-konflikten och vaccinpatent

Under förra veckan fortsatte konflikten mellan Israel och Palestina att dominera debattsidorna, nu med fokus på Sveriges och EU:s roll i konflikten. Även frågan om vaccinpatent har varit ett återkommande tema, där olika åsikter och uppmaningar om vad Sverige bör göra har yttrats.

Jeannette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza Sverige, undrar varför Sverige är så tyst om Israels brott i Gaza. Hon skriver i Dagens ETC att den svenska regeringen och världssamfundet länge vetat om hur Israel begått upprepade brott mot internationell rätt, men att en mer handlingskraftig aktion krävs.

– Ship to Gaza kräver att den svenska regeringen som erkänt staten Palestina i syfte att möjliggöra palestiniernas självbestämmanderätt, fördömer de dagliga människorättsbrott som palestinierna utsätts för, skriver Escanilla. 

Staffan Carlshamre skriver i ett debattinlägg i Aftonbladet att Sverige och det internationella samfundet måste ta ansvar i Israel och Palestina-konflikten då staten Israel skapats under FN:s regelverk och därmed bör “ta ansvar för sin skapelse och ge upprättelse åt dess offer”.

Även Gunnar Jonsson ifrågasätter EU:s roll när det kommer till konflikten mellan Israel och Palestina i DN:s Ledare. Han menar att EU:s gemensamma utrikespolitik varken syns eller hörs när det krigas i Gaza.

– Den enkla förklaringen är att EU helst tassar tyst i utrikesärenden. Händer något stort börjar unionen skruva på sig. 

Jonsson anser att anledningen till detta är att alla medlemsstater är så olika i sina åsikter att det är svårt att föra en gemensam utrikespolitik. EU blir därför ingen viktig spelare på världsarenan, trots sin ekonomiska tyngd. 

Olika åsikter om av vaccinpatent

Oliver Schulz, generalsekreterare för Läkare utan gränser Sverige och Filippa Wittenberg, tillförordnad generalsekreterare Oxfam Sverige, skriver att vaccinpatenten bör slopas för att möjliggöra en jämlik tillgång till vaccinerna världen över. De uppmanar Sveriges regering att följa förslaget om ett tillfälligt undantag i patentreglerna gällande vaccinet.

– Ska låginkomstländer vara beroende av bistånd för att kunna hantera pandemier eller ska de få rätt att bygga upp en egen produktion av till exempel läkemedel? Det är den centrala frågan Sveriges regering borde ta ställning i, skriver de.

Men det är inte patenten det handlar om, menar ledarredaktionen på Expressen, utan de “dödliga handelshindren”. De anser att debatten om patent flyttar fokus från lösningar som verkligen kan göra skillnad, och menar att det istället är viktigare att häva handelshinder och exportstopp av livsviktiga insatsvaror.

– Slopade av patent kommer inte att rädda liv i korta loppet, och försvårar sannolikt möjligheterna att göra det i framtiden.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen: 

Israel och Palestina

Ledare: Därför frågar ingen vad EU tycker om Mellanöstern
Gunnar Jonsson, DN

Varför är Sverige så tyst om Israels brott i Gaza?
Jeannette Escanilla, ETC

Vi måste ta ansvar för skapandet av Israel
Staffan Carlshamre, Aftonbladet

SSU och Palmecentret har en Israelfientlig hållning
Kristofer Åberg, OmVärlden

Vaccinpatent

Oförsvarbart att gynna vinster framför att ge alla vaccin
Oliver Schulz, Filippa Wittenberg, ETC

Vänstern och Biden har fel om vaccinpatenten
Ledarredaktionen, Expressen

Övrigt

Minska inte biståndet när behoven är som störst, M och SD
Huvudledare, Sydsvenskan

Norden behöver politiskt engagemang och en dos svensk ödmjukhet
Annika Ström Melin, DN

Vi kräver en klimatpolitisk som vänder utsläppskurvan
100 unga, Expressen

Öka samarbetet för ökad trygghet. Bevisligen går det att nå framgång
Abir Al-Sahlani, Johan Hedin och Annika Qarlsson, Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: