Demonstration i Konstanz, Tyskland.

I Konstanz i Tyskland har många engagerat sig i klimatrörelsen Fridays for Future. Foto: Pauline af Ekenstam.

FUF-korrespondenterna

Klimatrörelse väcker sömnig tysk stad

Fridays for Future, klimatrörelsen som startades av Greta Thunberg, sprider sig över hela världen. Rörelsen uppmanar politiker att iscensätta ansvarsfulla miljö- och energireformer, och i Konstanz har det lokala initiativet väckt en annars sömnig stad till stort engagemang.

Mellan vinbevuxna tyska slätter och stolta schweiziska bergskedjor ligger den lilla gränsstaden Konstanz. Fridfullt, för den världsvane näst intill ödsligt, breder eftermiddagslugnet ut sig sånär som på en vilsen turist som ambitiöst försöker balansera en smältande glasstrut och en digitalkamera i samma grepp.

Invånarna, till hälften tyskar, till hälften schweizare, visar ett till synes nöjt intryck av sin tillvaro. Få tyska städer har så låga nivåer av kriminalitet och oro,
och invånarna visar inget större intresse av att ge sig in i polariserande debatter om utvecklingsfrågor och globala politiska reformer.

Lugnet i Konstanz skiljer sig från många andra jämnstora städer där politiker och invånare kämpar med betydligt tydligare samhällsproblem och utmaningar. Det finns dock en fråga som tycks förmå väcka den dåsiga befolkningen från sin skönhetssömn – nämligen klimatdebatten.

Sedan hösten 2018 har Greta Thunbergs svidande sanningsord svept världen över och lämnat efter sig ett spår av snabbt växande frustration. Varför agerar inte världens företag och tongivande personer? Eller snarare, varför fortsätter världens mäktigaste aktörer att agera som om världens resurser är oändliga? Det är en del av frågeställningen som för många blivit en drivande faktor för att kräva förändring.

Som del av den globala miljörörelsen finns ’Fridays for Future’ att hitta i ett tjugotal av världens länder. Bara i Tyskland har lokala initiativ bildat ett pärlband av hundratals frustrerade uppror i landets lokala kommuner och landsting.

Även i Konstanz har Fridays for Future bildats, och i februari hölls den första demonstrationen. Jannis Krüßmann, en av de drivande krafterna bakom den lokala gruppen, menar att organisationen har fått ett brett publikt stöd.

– Regionens nyhetsbyråer och de lokala tidningarna har varit mycket engagerade i att sprida nyheten och att få människor att delta i demonstrationerna, säger han.

Dessutom har Konstanz borgmästare – och partierna i kommunfullmäktige – visat en tydlig samarbetsvilja, berättar Krüßmann.

Även Konstanz universitet, som del av organisationen ’Scientists for Future’, gav i mars officiellt sitt stöd för Fridays for Future.

Ett av målen för Fridays for Future är att övertyga regionala och nationella politiker om brådskan med att hantera klimathotet. Genom att uppmana politiker att signera en “kungörelse av ärendets angelägenhet” vill organisationen uppmuntra till reformer som ska kunna möta Parisavtalets mål. Dessutom fungerar organisationen som ett instrument som belyser det folkliga stöd som allmänheten ägnat miljörörelsen.

I Tyskland är milstolparna för grön utveckling en hundraprocentigt förnybar energiproduktion vid år 2035, samt en helt avvecklad kolproduktion vid år 2030.

Frågan som väckt Konstanz slumrande invånare ur sin dvala är inte en isolerad händelse, utan går att spåra världen över. Troligtvis är det just insikten om de drastiska förändringar som världen står inför som är en av anledningarna till att Fridays for Future kan kallas för en framgångssaga.

Den frustration som ligger bakom rörelsens spridning, kan liknas vid ett vägskäl. Antingen leder vägskälet till att människor fryser till is och blir oförmögna att agera. Eller så omvandlas energin till en katalysator för handling och agens.

Anna Boeker, en av deltagarna till demonstrationståget i Konstanz, uppger stridslystet:

– Vi kräver att våra röster blir hörda. Som del av en global rörelse vill vi visa våra politiker att det bara finns en väg ut ur den situation vi försatt oss i. Den enda vägen mot en framtid är att utkräva förändring.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: