På svenska opinionssidor under den gångna veckan var de flesta debattörer positiva till att Sveriges långa ansökningsprocess till Nato verkar närma sig ett slut. På bild: Statsminister Ulf Kristersson (M) (till vänster) bredvid Natos generalsekretare Jens Stoltenberg (till höger). Foto: NATO. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 9: Debattörer vill att Sverige ska förespråka nedrustning – även som Natomedlem

Den 26 februari röstade Ungerns parlament ja till Sveriges Natomedlemskap, och nu är det endast formaliteter kvar innan Sverige blir fullvärdig medlem i militäralliansen. Detta var i fokus på debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, och de flesta debattörer var positiva till Sveriges steg mot Nato. Flera underströk dock vikten av att fortsatt vara en röst för fred och begränsning av kärnvapen. Även biståndet till Unrwa, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, fortsatte att debatteras. 

– Sverige har äntligen hittat hem, skriver Svenska Dagbladets ledarredaktion efter Ungerns omröstning om Sveriges Natomedlemskap.

Ledarredaktionen menar att Sverige måste ta ansvar för sin säkerhet och försvarsförmåga, vilket görs bäst i samarbete med länder med lika värderingar.

Även Sveriges tidigare statsminister, Magdalena Andersson (S), ställer sig Bakom Natos strategi och är positivt inställd till Sveriges steg mot Natoalliansen.

– Vårt medlemskap kommer stärka vår förmåga att försvara vårt lands frihet, vår demokrati och vårt sätt att leva, skriver hon i Dagens Nyheter tillsammans med partikamraterna Peter Hultqvist och Morgan Johansson.

De menar att Rysslands invasion av Ukraina innebar en omfattande förändring av den globala säkerhetsordningen där Sveriges långa militära alliansfrihet inte längre var möjlig. S-topparna understryker också ambitionerna med medlemskapet i Nato – och nämner bland annat att Sverige ska bidra med stark militär förmåga genom att nå Natos krav på anslag till försvaret på två procent av BNP och att Sverige ska vara med och bygga ett starkt nordiskt försvarssamarbete för att stärka Natos avskräckningsförmåga. Samtidigt vill de att Sverige ska vara en stark röst för kärnvapennedrustning, icke-spridning, demokrati och mänskliga rättigheter.

Det sistnämnda understryker även Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

– Vi kan fortsätta argumentera för begränsningar av kärnvapen och för små länders rätt. För folkrätt och fred. För kurdernas rättigheter i Turkiet och rättsstaten i Ungern, skriver han.

Henrik Jalalian, ledarskribent på Dagens ETC, känner en viss sorg över att Sverige byter riktning efter 200 år av alliansfrihet.

En politik som i sina bästa stunder bidrog till avspänning i vår del av världen, skriver han.

Han menar dock att man bör undvika att blanda in frågor som klimat och mänskliga rättigheter med Nato.

– Natos mandat bör hållas så smalt som möjligt.

Fortsatt debatt om biståndet till Unrwa

Det frysta biståndet till Unrwa, FN:s organ för palestinska flyktingar, är fortsatt aktuellt på de svenska opinionssidorna. Anklagelserna om att ett dussin anställda på Unrwa medverkade i Hamas terrorattack den 7 oktober är allvarliga och måste följas upp, men det är oansvarigt och oproportionerligt att dra in stödet i det katastrofala läge som råder för civilbefolkningen i Gaza. Det skriver de tidigare svenska utrikesministrarna Margot Wallström och Jan Eliasson tillsammans med Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Pales internationella center, i Aftonbladet.

– Det handlar om liv och död för hundratusentals människor, skriver de.

Sida har gjort två utredningar av organisationer i Palestina som har tagit emot svenskt bistånd. Myndigheten ser inga hinder för att återuppta utbetalningarna, och Dagens Nyheters ledarskribent Max Hjelm anser att regeringen förhalar processen – vilket palestinier får lida av.

– Regeringen anlägger rökridåer. Johan Forssell borde bara säga som det är – han söker efter anledningar att inte skicka pengar till Palestina, skriver han.

Sveriges Natomedlemskap

Nu har Sverige kommit hem 

Svenska Dagbladets ledarredaktion 

”Sverige gör Nato starkare och säkrare” 

Magdalena Andersson (S), partiordförande; Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson; Morgan Johansson (S), utrikespolitisk talesperson, Dagens Nyheter 

Putin dödade 200 år av militär alliansfrihet 

Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet 

Dessa frestelser måste vi motstå i Nato 

Henrik Jalalian, ledarskribent, Dagens ETC 

Äntligen Nato – men resan har bara börjat 

Dagens Nyheters ledarredaktion 

”Igen” – så låter ja på ungerska. 

Heidi Avellan, ledarskribent, Sydsvenskan 

 ”Europa behöver ett eget kärnvapenparaply” 

Carl Albinsson, programansvarig Timbro, Dagens Nyheter Debatt

Biståndet till Palestina

Sverige måste öppna stödet till Unrwa igen

Margot Wallström, ordförande Olof Palmes internationella center och tidigare svensk utrikesminister; Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare för FN och svensk utrikesminister; Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes internationella center, Aftonbladet 

Regeringen borde bara erkänna – den vill inte ge stöd till Palestina

Max Hjelm, ledarskribent, Dagens Nyheters ledarredaktion 

Gazaborna i matkön var inte några terrorister

Susanna Kierkegaard, ledarskribent, Aftonbladet 

Förtryck och hunger under Hamas

Susanna Popova, ledarskribent, Svenska Dagbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: