– Att 76 kandidater vill bli president i Libyen efter valet den 24 december är mer ett tecken på landets kaotiska splittring än att det finns en fin julklapp i paketet, skriver Gunnar Jonsson på DN:s ledarsidor.

Aktuell debatt

Vecka 49: Osäkerhet inför Libyens presidentval och Amazon kritiseras för klimatsatsning

Osäkerheten kring presidentvalet i Libyen väcker reaktioner och den militära interventionen i landet 2011 ifrågasätts i en ledarartikel i DN. På Aftonbladets ledarsida kritiseras Amazons grundare Jeff Bezos när han donerar miljardsummor till olika klimatorganisationer.

Efter den arabiska våren 2011 har Libyen präglats av av inbördeskrig, islamistisk extremism och människosmuggling. Den 24 december hålls presidentvalet i landet och valet stöds av FN. En av 76 kandidater till presidentposten är Seif al-Islam Gaddafi, son till Libyens förre diktator Muammar al-Gaddafi som störtades under den arabiska våren.

– Hur det FN-stödda valet ska skapa lag och ordning i Libyen är en gåta, skriver Gunnar Jonsson i en ledarartikel i Dagens Nyheter.

Att 76 kandidater vill bli president i Libyen efter valet är ett tecken på landets kaotiska splittring, enligt Gunnar Jonsson. Han menar att det är osäkert vad resultatet av valet kommer att bli då valreglerna är oklara och landet är drabbat av laglöshet.

Amazon anklagas för hyckleri med ny klimatsatsning

Protester mot Amazon har pågått runt om i världen. Företaget kritiseras främst för inhumana arbetsförhållanden och för att de bidrar till en negativ klimatpåverkan. I artikeln “Jeff Bezos hycklar om klimatsatsning” på Aftonbladets ledarsida skriver Zina Al-Dewany att Amazons grundare försöker “tvätta rent varumärket” genom att donera 10 miljarder kronor till klimatorganisationer.

– Om greenwashing vore en tävling, så skulle Jeff Bezos och Amazon ligga i ledning nu, skriver Zina Al-Dewany.

Hon menar att Jeff Bezos klimatsatsning är motsägelsefull när hans förmögenhet även finansierar klimatförnekande oljeföretag och politiker. Hon betonar att företag gärna vill framstå som gröna, men att det endast är ett spel för gallerierna.

Valet i Libyen

FN:s fromma men falska förhoppningar om valet i Libyen

Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter Ledare

Miljö

“Jeff Bezos hycklar om klimatsatsning”

Zina Al-Dewany, Aftonbladet Ledare

“Stå upp för dem som mördas i kampen för miljön”

Tove Berg m.fl., Sydsvenskan Opinion 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: