Flera debattörer har diskuterat Sveriges hantering av konflikten mellan Israel och Hamas under den gångna veckan. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Aktuell debatt

Vecka 44: Antisemitism och islamofobi i fokus på opinionssidorna

Kriget mellan Israel och Hamas fortsätter och debatten i Sverige har präglats av diskussioner om växande antisemitism och islamofobi i konfliktens spår. Under den gångna veckan har stora delar av debatten handlat om hur konflikten hanteras av svenska politiker och porträtteras i media.

Susanna Kirkegaard skriver på Aftonbladets ledarsida om att Sverige – och flera andra EU-länder – inte röstade för en uppmärksammad FN-resolution som innehöll skrivningar om att utfärda eldupphör och tillåta humanitär hjälp i Gaza. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) förklarar agerandet med att resolutionen inte fördömer den attack från Hamas som inledde kriget eller bekräftar Israels rätt att försvara sig. Kirkegaard menar å andra sidan att Billström verkar “ha checkat ut” från att stå upp för palestiniernas rättigheter.

Andra debattörer menar att svenska politiker förbiser utsattheten för Sveriges judar, som under de senaste veckorna har utsatts för hot och hat i konfliktens spår. Hanna Nir, ordförande för Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, och Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress, menar att flera partier varnade för en upprepning av 1930-talet och påminde om att man måste lära av Förintelsen under förra valrörelsen.

– Antisemitism ska inte bara fördömas när det är bekvämt och passar ens egen agenda, skriver de på Expressens debattsida.

I Dagens ETC menar ledarskribenten Andreas Gustavsson att SD:s antisemitism nu skapar politisk oreda i Tidöpartiernas politik kring kriget och dess följdeffekter i Sverige.

På liknande spår menar tre forskare på DN debatt att “många svenskar är blinda för antisemitiska budskap” och hur de används som slagträ i debatten kring konflikten i Mellanöstern.

Andra debattörer kritiserar den svenska medierapporteringen om kriget mellan Israel och Hamas. Linnea Vallander och Yusra Imsheiel skriver på ETC:s debattsida att svensk nyhetsrapportering helt bortser från en stor maktassymetri och djup orättvisa i form av decenniers ockupation och apartheid från Israels sida.

Polariseringen är med andra ord fortsatt stark. Dock har flera inlägg i debatten också manat till enighet kring fred. Somar Al Naher menar i en ledartext att fenomenet att ”välja sida” i konflikten och se den som en höger/vänster-fråga inte är gångbart på lång sikt för att bygga en stabil fred.

Bassem Nasr (MP) och Aron Boklund Tendler argumenterar i en debattartikel i Sydsvenskan för att judar och muslimer i Sverige bör enas mot våldet som skapar enormt lidande för båda grupper, oavsett religiös, etnisk och politisk hemvist.

– Att rasismen mot judar och muslimer ska vinna mark är inte på något sätt självklart. Det finns alternativ, skriver de.

Sveriges hantering av konflikten mellan Israel och Hamas

Det är något sårbart över Tobias Billström

Susanna Kirkegaard, ledarskribent, Aftonbladet

Judar överges när vi inte längre passar in

Hanna Nir, ordförande Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS); Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress (WJC)

Nu vill högern att vi alla ska förtränga SD:s kroniska judehat

Andreas Gustavsson, ledarskribent, Dagens ETC

Många svenskar är blinda för antisemitiska budskap

Dominik Döllinger, lektor i sociologi vid Örebro universitet; Christer Mattsson, docent i pedagogik vid Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet; Pontus Rudberg, docent i historia, Uppsala universitet

Är palestinska liv mindre värda?

Linnea Vallander och Yusra Imsheiel, Dagens ETC

Kriget är ingen fotbollsmatch

Somar Al Naher, ETC

Vi som är judar och muslimer kan göra gemensam sak mot rasismen

Bassem Nasr (MP), Palestinaaktivist och muslim, Aron Boklund Tendler, jude och Israelvän, Sydsvenskan

Jag accepterar inte ert krav på fördömande

Shora Esmailian, ETC

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: