Flera skribenter tror att stödet till Joe Biden kan minska på grund av de pro-palestinska studentprotesterna på amerikanska universitet. På bild: Anti-israeliska protester i Washington DC, 2017. Foto: Ted Eytan. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 18: Debattörer tror på minskat stöd till Biden efter pro-palestinska studentprotester

De pro-palestinska protesterna, som har vuxit fram vid flera universitet i USA, var föremål för debatt under förra veckan. Flera personer menar att protesterna kan missgynna USA:s president Joe Biden inför det kommande valet i landet.  

Den 30 april ockuperade en pro-palestinska demonstranter Hamilton Hall på Columbia University i protest mot Israels våldsdåd i Gaza. Som en följd av tumultet beslutade ledningen att stänga universitetsområdet och övergå till distansundervisning för resten av terminen. Sedan dess har protesterna vuxit och spridit sig till flera amerikanska universitet.  

Studentrörelsen kan utgöra en stor utmaning för Joe Biden och folkstödet för honom minska inför det amerikanska valet, menar Aftonbladets kolumnist Wolfgang Hansson. Han skriver också att protesterna bör oroa Israel, USA:s främsta allierande, eftersom unga i USA har en annan syn på Israel än den äldre generationen. 

– Dagens unga har inte förintelsen på näthinnan och ser inte Israel som ett offer utan som en överlägsen militärmakt som begår svåra övergrepp mot palestinierna, skriver Wolfgang Hansson. 

Att studenterna har ockuperat en byggnad på Colombia University är inte en fredsprotest, utan har i stället blivit ett utrymme för att rikta hat mot sionister, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Tove Lifvendahl. Hon menar att flera judiska studenter känner rädsla för sina liv och drar en parallell till 30-talet när nazister kastade ut judar från tyska universitet. Hon tycker också att de amerikanska universitetsledningarna bör vara tydliga med att man kan diskutera exempelvis totalitära läror och rasism.  

– Det är något annat än att låta universiteten ockuperas av krafter som vill göra dem till slagfält för oförblommerad rasism, våldsromantik och terroristsympatier, skriver Tove Lifvendahl. 

Karin Eriksson, reporter på Dagens Nyheter, skriver att om Donald Trump spelar sina kort rätt och drar nyttja av massprotesterna runt om i USA har han en chans att vinna röster inför den kommande valperioden.  

– Det är bäddat för en repris för de auktoritära budskapen, skriver hon. 

Bidens huvudvärk vägrar försvinna

Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Det här är inga fredsprotester

Tove Lifvendahl, Svenska Dagbladet

Den här gången kan Trump gynnas av protesterna

Karin Eriksson, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: