Valet till Europaparlamentet hålls den 6-9 juni 2024. Mobilisering av progressiva röster, rysk desinformation och risken för spionage inom EU är några av ämnena som debattörer har berört under den gångna veckan. På bild: Europeiska unionens flagga i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Europaparlamentet. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 14: Debattör uppmanar till mobilisering inför EU-valet

Valet till Europaparlamentet i juni närmar sig. Med anledning av det skriver flera debattörer om mobiliseringen av progressiva röster i Europa, ojämställdhet i unionen och förekomsten av korruption och desinformation.

En haltande mobilisering av proeuropeiska väljare och framgångar för anti-europeiska partier. Dessa tendenser inför parlamentsvalet kan leda till ett dystert Europa, enligt Pawel Zerka vid Europeiska rådet för utrikesrelationer (ECFR). Han menar att valet i juni är ett sällsynt tillfälle för europeiska medborgare att vara med och påverka framtiden.

– Dags att mobilisera, konstaterar han i en debattartikel i Dagens ETC.

Även Sydsvenskans ledarredaktion skriver om EU:s framtid. De menar att kampen för en jämställd union med samma möjlighet för kvinnor och män har kommit långt, men att det finns mer att göra.

– Där kan väljarna bidra genom att uttrycka en tydlig åsikt och rösta in fler kvinnor i parlamentet.

Även EU:s migrationspolitik har diskuterats på opinionssidorna. Annika Ström Melin, fristående kolumnist på Dagens Nyheter, kritiserar EU:s samarbetsavtal med nordafrikanska länder för att stävja migrationen till Europa. Hon pekar på att befolkningen i Europa minskar, medan den ökar i många afrikanska länder, och att kontroller och läger inte kommer hindra människor från att försöka ta sig till Europa. Hon menar att det bland annat krävs fler möjligheter att ta sig in i Europa, fler legala arbetstillstånd, fler platser på europeiska universitet och en politik som gynnar utveckling i länderna på andra sidan Medelhavet.

– EU behöver helt enkelt sätta migrationspolitiken i ett större sammanhang, skriver hon.

Korruption och desinformation

Flera debattörer skriver också om korruption och spridningen av desinformation inom EU. Dagens Nyheters ledarredaktion skriver om att diverse digitala kanaler som sprider desinformation utgör en del av det ryska hybridkriget mot Europa. Ett sådant exempel är Voice of Europe – som vid första anblick ser ut som en EU-inriktad nyhetssida – men som både har vinklat innehåll och har slussat miljontals kronor från Ryssland till EU-politikers valkampanjer.

– Utmaningarna för den europeiska demokratin har bara börjat, skriver ledarredaktionen.

Aftonbladets ledarskribent Susanna Kierkegaard skriver om att EU-parlamentariker är eftertraktade spioner, eftersom de har parlamentarisk immunitet som gör att de varken kan åtalas, gripas eller utredas innan parlamentet röstat för att upphäva immuniteten. Europaparlamentarikernas immunitet måste anpassas så att det går att utreda dem, menar Susanna Kierkegaard.

– Om Europaparlamentet vill behålla sin demokratiska trovärdighet måste detta bli en valfråga. Svenska ledamöter kan föregå med gott exempel, skriver hon.

EU-politik

Inte för sent att undvika ett dystert Europa

Pawel Zerka, Senior policy fellow vid Europeiska rådet för utrikesrelationer (ECFR), Dagens ETC

Lagret av män i EU har ändå blivit tunnare.

Ledarredaktionen, Sydsvenskan

Afrikanska envåldshärskare ska inte vara EU:s gränsvakter 

Annika Ström Melin, journalist och fristående kolumnist, Dagens Nyheter

KD: Begränsa EU:s makt över dina arbetstider

Alice Teodorescu Måwe,  förstanamn på EU-vallistan (KD), Ella Kardemark, andranamn på EU-vallistan (KD), Aftonbladet

Desinformation och korruption inom EU

Det är korruptionen i det lilla som är systemhotande

Ledarredaktionen, Sydsvenskan

Det ryska hybridkriget inför EU-valet har bara börjat

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Spionskandalerna i Europaparlamentet måste få ett slut

Susanna Kierkegaard, ledarskribent, Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: