För exakt tio år sedan erkände Sverige Palestina som självständig stat, något som har debatterats den gångna veckan. Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris närvaro vid FN:s toppmöte om biologisk mångfald i Colombia kritiseras, samtidigt som röster höjts mot Rysslands krig i Ukraina och påverkan på valet i Georgien.
Utöver den ständigt pågående debatten om kriget i Gaza har debattörer fokuserat på det svenska beslutet att erkänna den Fatah-ledda palestinska myndigheten (PA) som Palestinas regering. Det togs för tio år sedan av dåvarande utrikesminister Margot Wallström.
I Svenska Dagbladet skriver Paula Röttorp att erkännandet av var ett misstag, eftersom PA inte har ”inre kontroll” över sina territorier. Hon syftar på att de palestinska områdena i östra Jerusalem och delar av Västbanken ockuperas av Israel, och att Gaza sedan 2007 styrs av terrororganisationen Hamas. Paula Röttorp menar att detta i kombination med korruption gör myndigheten olämplig att styra Palestina som stat, men också för att PA:s paraplyorganisation PLO inte ställt sig bakom en tvåstatslösning i sina stadgar.
– Att premiera en sådan regim med ett erkännande baserat på förhoppningar snarare än verklighet var oansvarigt, skriver hon i SvD.
Inför tioårsdagen träffade Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg den palestinska ambassadören Rula Almhaissen, som är positiv till Sveriges erkännande av Palestina. Samtidigt uttrycker hon sitt missnöje med hur den svenska regeringen agerat — hon lyfter bland annat att Sverige lagt ned sina röster gällande FN:s resolution om att en stor del av Israels ockupation ska upphöra inom ett år.
– Förlåt mig, men så här uppmuntrar ni ockupationen. Ni förlänger mitt folks lidande, säger Rula Almhaissen på Aftonbladets ledarsida.
Sveriges och EU:s miljöpolitik vid COP16-mötet
Under den föregående veckan samlades världens ledare i staden Cali i Colombia för att delta i FN:s toppmöte om biologisk mångfald, även kallat COP16. Miljöpartisterna Rebecka Le Moine, Emma Nohrén och partiets språkrör Amanda Lind skriver i Expressen att miljöministern Romina Pourmokhtari (L) och den svenska regeringen motarbetat EU:s miljöpolitik, då den svenska regeringen bland annat drivit igenom ett lägre skydd för varg inom unionen. Detta, menar skribenterna, gör att Sveriges delegation inte tas på allvar under toppmötet.
– Tidöregeringens agerande hotar inte bara Sveriges biologiska mångfald, utan undergräver också vår internationella trovärdighet, skriver de.
Mot bakgrund av de förödande översvämningarna i Valencia i Spanien, där hittills över 200 personer dött, argumenterar Sydsvenskans ledarredaktion för att den gröna omställningen bör ske snabbare. De menar att EU:s mål att vara anpassat till klimatförändringarna senast 2050 måste flyttas fram, och att det ur en ren ekonomisk synpunkt är billigare att arbeta preventivt.
– Priset för passivitet inför klimatkrisen skulle bli mycket högre än priset för omställning och anpassning, skriver de.
Rysslands krig i Ukraina och påverkan på valet i Georgien
Dagens Nyheters ledarredaktion skriver att västvärlden borde investera mer i Ukraina och försöka använda beslagtagna ryska tillgångar för att återuppbygga landet. Julia Navalnaja, den mördade Putinkritikern Aleksej Navalnyjs änka, citeras som inspiration för att fortsätta kampen för ett demokratiskt Ryssland bortom kriget i Ukraina. Ledarredaktionen menar därför att det är ”skamligt” att vissa europeiska och amerikanska politiker vill få Ukraina att förhandla om en hård fred med Ryssland.
Oberoende granskare misstänker att det fuskats i valet i Georgien för att gynna det regerande och pro-ryska partiet Georgisk dröm. Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson menar att omvärlden måste reagera.
– Gör vi inte det kommer det bara att bli svårare att rädda Georgien från att bli ett auktoritärt lydrike under Ryssland och att skydda fred och säkerhet i vår egen del av Europa, skriver han.
Tio år sedan Sveriges erkännande av Palestina
Tio år sedan det stora misstaget
Paula Röttorp, Svenska Dagbladet
”Varför tar Sverige inte emot skadade barn?”
Anders Lindberg, Aftonbladet
Sveriges och EU:s miljöpolitik vid COP16-mötet
Pourmokhtari blir inte tagen på allvar
Språkrör Amanda Lind (MP), Rebecka Le Moine (MP), Emma Nohrén (MP) i Expressen
Klimatförändringarna kostar oavsett
Sydsvenskans ledarredaktion
Rysslands krig i Ukraina och påverkan på valet i Georgien
Blunda inte för vad som sker i Georgien
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet
Lyssna på Navalnaja – det finns en fred och ett Ryssland efter Putin
Dagens Nyheters ledarredaktion