I al-Hol-lägret i Syrien bor ca 70 000 människor, varav många är barn. Foto: Y. Boechat/Voice of America

Aktuell debatt

”Ta hem de svenska barnen till IS-föräldrar – nu!”

De barn till svenska IS-krigare som sitter fast i Syrien borde tas hem nu genast. Det skriver flera debattörer och riktar hård kritik mot regeringen. Dessutom debatterades Sveriges ansvar att ta emot flyktingar och respektera asylrätten.

Det har snart gått ett år sen tusentals barn till utländska IS-anhängare blev fast i al-Hol-lägret i Syrien. Bland dem finns ungefär 50 svenska barn som orsakat debatt i Sverige.

Regeringen har sagt att de försöker få hem barnen, men utan att lyckas. I förra veckan kom därför Liberalerna och Kristdemokraterna med ett förslag på en tillfällig lag som ska göra det möjligt att tvångsomhänderta barnen på plats i Syrien.

”Det är inte en dag för tidigt”, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Magnusson och tillägger att barnen i lägret har en särställning och har inte valt ”att födas in i en terrorsekt”.

Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg håller med. Hon menar att Liberalernas och Kristdemokraternas förslag är ”en skrivbordstanke med tydliga problem”, men att det trots allt är Sveriges ansvar att ta hand om barnen.

”Sverige låter just nu barn växa upp i en miljö inte något barn borde tvingas leva i, vare sig fysiskt, eftersom det saknas allt från mediciner till filtar i lägret, eller psykiskt eftersom en barndom i al-Hol-lägret riskerar fostra hatiska extremister”, skriver Jenny Wennberg.

I Svenska Dagbladet skriver en rad debattörer – alltifrån Rädda Barnen till psykologer och jurister – att barnen måste hämtas utan ytterligare dröjsmål.

”Vi som skriver är en bred grupp aktörer med samlad expertis, erfarenhet och kontaktnät och vi menar att det är möjligt. Tillfället är nu. Det har varit möjligt under en period och är det fortfarande – men snart kan det vara försent”, skriver de.

Samtidigt som debattörerna verkar överens om att IS-barnen ska tas hem är det ett helt annat tonläge när det gäller att ta emot asylsökande i Sverige. ”Vi har gjort mycket, nu behövs en flyktingpaus”, skriver två liberala kommunalråd i Expressen.

Moderaterna skriver i Aftonbladet att de respekterar asylrätten, men att svensk invandringspolitik måste styras av ”ett volymmål”.

Expressens ledarskribent Anna Dahlberg håller med och menar att Sverige bland annat borde minska mottagandet av kvotflyktingar, ha en stram linje i EU och minska ”Sveriges attraktionskraft” som asylland.

”Det finns ännu mer som Sverige skulle kunna göra för att minska migrationen utan att bryta mot asylrätten. Det är inte möjligheterna som saknas – det är viljan”, skriver Anna Dahlberg.


Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Barnen i IS-lägret

Rucka på reglerna och hjälp de svenska barnen hem från al-Hol
Lisa Magnusson, Dagens Nyheter

IS-mammor är inte lämpliga föräldrar
Jenny Wennberg, Aftonbladet

”Sverige bör snarast ta hem barnen till IS-föräldrar”
Gunilla Hallonsten m.fl., Svenska Dagbladet

Asylrätt

MP, ni ljuger för att plocka billiga poäng
Maria Malmer Stenergard, Aftonbladet

Så här kan migrationen till Sverige stramas åt
Anna Dahlberg, Expressen

Vi har gjort mycket – nu behövs en flyktingpaus
Torkild Strandberg och Pierre Månsson, Expressen

Israel-Palestina

”Hammarberg och Bjereld blundar för palestinsk antisemitism”
Stefan Dozzi m.fl., Dagens Nyheter

Vad menar KD egentligen i Israel-frågan?
Fredrik Wadman, Dagens ETC

Klimat

”För snävt att bara se till svenska utsläpp”
Louise Meijer, Svenska Dagbladet

Bankernas fossilinvesteringar tar oss mot klimatkatastrof
Anna Termine m.fl., Dagens ETC

Greta behöver en riktig strejk
Ellen Stark Thenander, Dagens ETC

Mänskliga rättigheter

Sverige måste försvara dem som försvarar sina rättigheter
Anna Tibblin, Tidningen OmVärlden

Handelsavtal med Vietnam

”Avtal med Vietnam ovärderligt för Sverige”
Jörgen Warborn, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: