Foto: Ted Eytan, MD, 2020.11.06 Outside the White House, Washington, DC USA 311 46049 Flickr.com.

Aktuell debatt

Orolig debatt om det amerikanska valet och ökad coronasmitta

Den gångna veckan har präglats av det amerikanska presidentvalet där demokraten Joe Biden till slut tog hem segern. Debattörerna har främst kritiserat republikanernas hårda angrepp om valfusk och omräkning av rösterna. Samtidigt har en andra rond av coronasmitta i Europa bidragit till diskussioner.

Vapenförsäljningen har ökat explosivt inför det amerikanska presidentvalet. Evelyn Shreiber, Sydsvenskan, beskriver att det inte är ovanligt att vapenförsäljningen går upp inför ett presidentval. Men på grund av pandemins osäkra världsläge, ökande polarisering och allt mer undergrävda demokratiska institutioner är det värre än tidigare.

Olof Ehrenkrona, SvD, beskriver också hur USA rör sig mot ett allt mer polariserat land och att det går att se i de splittrade väljargrupperna. Ehrenkrona skriver att valet, redan under valvakan, öppnats upp för ett ”valjuridiskt kattrakande”. Detta efter Trumps uttalande om att han hade vägrat acceptera ett utfall där han inte får en majoritet av elektorsrösterna. Henrik Sundbom skriver i SvD att Trump underkände hela den demokratiska processen då han i fredagens pressmeddelande sa att ”han kommer att vinna stort om bara inte de ”illegala” rösterna räknas”. Enligt Sundbom flaggade Trump för valfusk redan 2016 och under mellanårsvalet 2018.

Även tidigare försvarsminister Sten Tolgfors, Expressen, skriver om den djupa misstro och starka motsättningar han ser i det amerikanska samhället. Han beskriver svårigheten för dagens amerikanska politiker att bedriva seröst politiskt arbete. Detta när en kandidat kan vinna med en väljarminoritet, så länge ”de finns i rätt delstat, verkligen mobiliseras och den andre kandidatens väljare demobiliseras med hårda angrepp och undergrävande kampanjer på sociala medier.” Att väljarna accepterar presidentkandidaters användning av personliga angrepp och desinformation menar Tolgfors beror på för lite kunskap om det demokratiska systemet. Det finns en risk för att Sverige går samma väg som USA, vilket dels kan undvikas om fokus ligger på partiers idéer och reformer. Dels på skolans fortsatta förseelse av kunskap så att landets befolkning kan göra självständiga val.

Zina Al-Dewany, Aftonbladet, håller inte med ovanstående debattörer. Hon menar att amerikanska politiker även tidigare låtit valet avgöras i domstol. George W. vann valet år 2000 på grund av att det slutade i Högsta Domstolen. Al-Dewany hävdar att det inte heller är något nytt att amerikanska politiker använder sig av icke-legitima metoder för att säkra sin ställning både inrikes och internationellt. Hon anser att Trump, då han argumenterar för att valet är riggat, inte är något undantag från tidigare presidenter och därmed i linje med amerikansk politik.

Ökad spridning av coronaviruset

Vid sidan av det amerikanska presidentvalet har debatten också rört coronasmittans ökning i Sverige och Europa. Denna benämns som ”Coronapandemins andra rond”.

Lisa Magnusson, DN, skriver om hur Danmarks 17 miljoner minkar tvingas avlivas då ett nytt muterat coronavirus spridits mellan djuren. Denna händelse har gjort att en diskussion kring djurhållning har kommit igång. Att endast införa nya restriktioner räcker inte, argumenterar Magnusson, då den storskaliga djurhållningen flera gånger tidigare varit anledningen bakom virusspridning.

Även professorerna Magnus Gisslén och Björn Olsen från SvD är oroade över spridningen av det genetiskt förändrade coronaviruset i Danmark. Detta skulle kunna få allvarliga konsekvenser då de som redan haft COVID-19, och därmed fått immunitet, kan riskera att smittas igen. Gisslén och Olsen argumenterar, likt Magnusson, för att spridningen av viruset bland minkar utgör ytterligare ett varnande exempel för att djurhållningen som industri behöver förändras.

Det amerikanska valet

Våld föder våld. USA är en krutdurk

Evelyn Shreiber, Sydsvenskan 

Polariseringen har fått ännu en dimension

Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet 

Så undergrävs en demokrati inifrån

Sten Tolgfors, Expressen 

Nu måste ni sluta hyckla om Trump

Zina Al-Dewany, Aftonbladet

Lögner om valfusk är ett hot mot demokratin

Henrik Sundbom, Svenska Dagbladet

 

Covid-19

Coronapandemins andra rond är här

Atle Morseth Edvinsson, Aftonbladet

Låt de danska minkarna bli en väckarklocka för den industri som har snoozat alldeles för länge

Lisa Magnusson, DN

Professorer: Avliva alla minkar även i Sverige

SVD 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät