Unga samlas för klimatstrejk i Melbourne. Foto: Julian Meehan

Aktuell debatt

Global skolstrejk för klimatet – Vad blir nästa steg?

Debatt- och ledarsidor har under den gångna veckan bland annat diskuterat svensk säkerhetspolitik, Sveriges och FN:s människorättsarbete och den svenska internationella relationen med Kina. Vad är nästa steg i klimatarbetet efter en globala skolstrejk? Och hur borde Sverige utveckla sin diplomatiska relation till Kina?

I samband med den globala skolstrejken, Global Strike for the Future som ägde rum i fredags (den 15 mars), har debatten kring svensk klimatpolitik gått varm. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skriver att Sveriges insatser för klimatet, miljön och jämställdhet gör skillnad i världen och att Sverige som exempel på ett klimatambitiöst land behövs desperat nu, speciellt när stora länder som USA och Brasilien går åt motsatt håll i miljöarbetet. Hon anser att ”Även i Sverige är det alltför många partier som är mer besjälade av att döma ut klimatpolitik än av att ta klimatkrisen på allvar”, liksom populistiska och nationalistiska regeringar gör runt om i världen.

I sin debattartikel i Göteborgs-Posten beskriver Rickard Nordin, liksom Lövin, Sverige som sett utifrån som ett föregångsland inom klimatarbetet men poängterar att det måste göras mer. Han uppmanar till att driva politik som når utanför Sveriges gränser. Mattias Goldmann från tankesmedjan Fores ger replik på Norweigans inlägg ”Skambelägg inte flyget – att sluta flyga är inte lösningen” och presenterar fem förslag till regeringen som ska minska utsläppen, inte resandet.

I förra veckans Aktuell Debatt skrev vi om Amnesty, Diakonia och Fair Actionsdebattartikel med rubriken ”Skärp kraven på svenska företags människorättsarbete” som tog upp brister i hållbarhetsredovisningen hos svenska företag och misslyckande att följa FN:s principer.

Amnesty, PAX och Swedwatch återkom till FN:s vägledande principer för mänskliga rättigheter i sitt inlägg i SvD denna vecka. Denna gång till en mer specifikt brottsutredning och ett förväntat åtal mot Lundin Petroleum. Företaget hävdade att de bidrog med fred och utveckling i deras koncessionsområde i södra Sudan mellan 1997 – 2003, men rapporter visar att civilbefolkningen drabbades ännu hårdare av inbördeskriget på grund av deras närvaro. Därför uppmanar skribenterna alla svenska ägare i företaget att ta ansvar för att de kvarlevande som drabbades i området ska få gottgörelse.

Åsikterna kring hur Sveriges relation med Kina ska utvecklas framöver, rörande handels-intentioner och säkerhetsåtgärder, går isär, påpekar huvudledaren i Sydsvenskan. Diplomaten och ambassadören Gui Congyou lyfter fram Sverige och Kinas goda framtidsutsikter och ett fortsatt respektfullt samarbete länderna emellan. Congyou: ”Både Kina och Sverige håller fast vid mångfald och är eniga om att skydda frihandeln och att agera kring klimatförändringen. Vi delar uppfattningen att de internationella konflikterna ska lösas med politiska medel […]”.

SÄPO varnar å andra sidan om Kinas omfattande underrättelseverksamhet globalt som även bedrivits mot svenska intressen i avseenden för exempelvis strategiska uppköp och affärsmässiga samarbeten, skriver Sydsvenskan huvudledare. Detta baserat på SÄPO:s årsbok 2018 som publicerades samma dag som Congyou’s debattartikel. Gunnar Jonsson bidrar med sin åsikt i ämnet och skriver i DN att FN:s råd för Mänskliga Rättigheter inte gjort tillräckligt för att markera mot Kina i avseendet, samt mot nationalstatens övergrepp på yttrandefriheten. Jonsson menar även att EU är alltför sena med att reagera på Kinas framfart som stormakt och planerna för Den Nya Sidenvägen.

Kina

”Kinas snabba utveckling ger möjligheter för Sverige”
Gui Congyou, DN

”Inte låta oss luras. Inte få Xi av Kina”
Huvudledare, Sydsvenskan

”Italiensk populism, kinesiska pengar – vad kan gå fel?”
Gunnar Jonsson, DN

Klimat

”De strejkande barnen har rätt”
Isabella Lövin, ETC

”Därför demonstrerar jag för klimatet i dag”
Rickard Nordin, GP

”Så får vi klimatsmart flyg”
Mattias Goldmann, GP

Folkrättsbrott, FN:s principer

”Lundin Petroleum bör ge offren upprättelse”
Amnesty, Swedwatch, PAX, Svenska Dagbladet

”Skärp kraven på svenska företags människorättsarbete”
Amnesty, Diakonia, Fair Action, Expressen

Sveriges roll i EU

”EU måste göra mer mot skatteparadisen”
Robert Höglund, SVD

”Ökad jämställdhet är en av de främsta frågorna som EU borde arbeta med.”
Amani Loubani, Sydsvenskan

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: