Ungdom med ryggsäck vid staket

Foto: Pixabay

Aktuell debatt

”Ge amnesti åt de ensamkommande”

Coronakrisen har slagit hårt mot de allra mest utsatta i samhället, inte minst mot ensamkommande flyktingar. Därför anser många debattörer att Sverige har en skyldighet att ge amnesti åt alla ensamkommande ungdomar som befinner sig i landet.

Regeringens har lovat att inte “lämna någon i sticket” under coronakrisen. Därför anser Grön Ungdoms språkrör Aida Badeli att det är självklart att alla ensamkommande ska få stanna i Sverige.

“Det är dags att göra det enda rätta och ge amnesti till de ungdomar som drabbas hårt av coronakrisen,” skriver Aida Badeli i en debattartikel i ETC.

Många debattörer uppmanar dessutom till en förändring av den kontroversiella gymnasielagen. Den innebär att ensamkommande flyktingar med uppehållstillstånd riskerar att utvisas om de misslyckas med att få en fast anställning senast sex månader efter att de slutat gymnasiet.

38 kommunpolitiker från nio partier kräver att gymnasielagen ändras eftersom coronakrisen kommer att göra det svårt för många ensamkommande att få jobb.

“Om kraven var höga redan från början så har de i coronapandemins kölvatten blivit i det närmaste omöjliga att uppfylla. Detta samtidigt som jord- och skogsbruk, hemtjänst och vård inte kan rekrytera den mängd medarbetare de behöver”, skriver kommunpolitikerna i en debattartikel i Aftonbladet.

Andra debattörer hävdar att ensamkommande som inte beviljas uppehållstillstånd riskerar att drivas in i ett “skuggsamhälle” utan några möjligheter att påverka sin egen situation eller bidra till ett välfungerande samhälle.

I Göteborgs-Posten skriver barnläkaren Henry Ascher – tillsammans med bland andra den tidigare ärkebiskopen KG Hammar och människorättsjuristen Parul Sharma – att Sveriges “internationella rykte som fungerande demokrati och rättsstat” står på spel. Om vi inte vill skapa ett Sverige baserat på en uppdelning i ”vi och dom” – då måste alla ensamkommande ungdomar som har varit i Sverige i mer än ett år få permanent uppehållstillstånd, skriver de.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Amnesti för ensamkommande

Ge amnesti till de ensamkommande
Aida Badeli, Dagens ETC

Nej, utvisa inte de ensamkommande
Kommunpolitiker från 9 partier, Aftonbladet

Justera gymnasielagen för ensamkommande
Rasmus Ling och Anna Hirvonen Falk, Aftonbladet

Krisen kräver att alla ensamkommande får amnesti
Henry Ascher m.fl, Göteborgs-Posten

Sveriges roll för mänskliga rättigheter

Coronakrisens eftermäle får inte bli extrem nationalism
Anna Sundström och Jan Eliasson, Göteborgs-Posten

Sveriges ledarskap för mänskliga rättigheter är totalt innehållslöst
Parul Sharma m.fl., Omvärlden

Klimat och corona

Corona är ingen ursäkt att strunta i klimatet
Lovisa Berglund, Aftonbladet

Corona visar att det krävs ett systemskifte
Mikael Sundström, Aftonbladet

Inte en krona till oljeindustrin
Gittan Frejhagen, Dagens ETC

Yttrandefrihet

Sverige måste göra mer för att Dawit Isak ska friges
Leif Öbrink m.fl., Göteborgs-Posten

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Starta enkät