The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I Nigeria pågår stora protester mot det brutala polisvåldet. Foto: Photo by Kaizenify via Wikimedia (CC-BY-SA 4.0)

Aktuell debatt

Fredliga protester möts med våld i Nigeria

Protester mot polisvåldet i Nigeria har lyfts i veckans debatt och uppmärksammats över hela världen. Under veckan har även Sveriges regering meddelat sitt beslut om ett ökat bidrag till FN:s livsmedelsprogram, WFP, för att tackla världens globala hungerkris.

Under veckan har protester mot polisvåld ägt rum i Nigeria. Staden Lagos har präglats av fredliga demonstrationer mot SARS (special Anti-Robbery Squad) och polisbrutaliteten i landet. Flera deltagare och poliser har skadats och dödats sedan protesterna startade för några veckor sedan.

SARS är en specialenhet som bildades tidigt 90-tal för att hantera grov kriminalitet, men har under åren anklagats för att använda samma maffialiknande metoder som de grupper den bildades för att bekämpa. Protester mot denna specialstyrkans överdrivna brutalitet mot den nigerianska befolkningen har präglat landet, skriver Dagens Nyheter. 

Amnesty International skriver på Twitter att man har tagit emot ”trovärdiga och stötande bevis” för att polisen ska ha använt ”övervåld som orsakat dödsfall”, rapporterar Dagens Nyheter. Nigerias president Buhari har rapporterat att 69 personer mist livet under protesterna. Samtidigt har armen uttalat sig om att det inte skulle finnas några soldater på plats.

Protester över hela världen har växt mot polisbrutalitet och SARSbland annat i centrala Stockholm under den gångna veckan. Flera politiker och makthavare har fördömt våldet.En av dem är FN:s generalsekreterare António Guterres som har uppmärksammat situationen och uppmanat Nigeria att ”sätta stopp för den påstådda polisbrutaliteten”, rapporterar Svenska Dagbladet.

I Sverige har en del fokus legat på landets bidrag till FN:s World Food Program (WFP). Den 21 oktober hade regeringen en pressträff mellan Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete och David Beasley, WFP:s exekutivdirektör samt Carin Jämtin, generaldirektör för myndigheten Sida. Där diskuterades vikten av livsmedelsprogrammet för världens nödställda, speciellt i svallvågorna efter corona.

Sverige är WPF:s största kärnstödsgivare och regeringen meddelar att samarbetet mellan Sverige och FN:s livsmedelsprogram ska fördjupas. WPFs exekutivdirektör David Beasley anser att läget är ytterst allvarligt och att den globala hungern antagit det han kallar för ”bibliska mått”, skriver OmVärlden. Beasley säger även att världens miljardärer också bör bidra ekonomiskt, speciellt de som tjänat mer pengar under pandemin.

Ett urval av veckans ledar-och debattartiklar om Sveriges roll i världen

Klimat

Ge mer makt till eu och gynna glesbygdsborna

John Hassler, Expressen

Vill ni rädda klimatet satsa på järnvägen

Ulf Flodin, ETC

Renare kläder när gifter skattas högre

Huvudledare, Sydsvenskan

EU:s svindyra jordbruk måste åtminstone bli klimatsmart

Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

Låt inte de fattigaste betala klimatkrisen

Heidi Lampinen, Robert Höglund. ETC

Mänskliga rättigheter

Kina censurerar historien

Edward Lucas, Svenska Dagbladet

Kvinnors rättigheter hotas åter i Polen

Julia Thalin. Utvecklingsmagasinet

Konflikt

Regeringen skriv på förbud mot kärnvapen

Debattörer, Aftonbladet

Bidrag

Under pandemin är barnmorskornas arbete viktigare än någonsin

Carin Jämtin, Dr. Natalia Kanem. Omvärlden

Miljardrullningen inom biståndspolitiken nästan resultatslös

Thomas Gür. Göteborgs Posten

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten