Den kinesiska domen mot den svenske förefattaren och förläggaren Gui Minhai har skapat spänningar mellan Sverige och Kina. Bild: Pixabay och Chris McKenna (CC BY-SA)

Aktuell debatt

Fängelsedomen mot Gui Minhai skapade debatt på ledarsidor

Efter domen mot Gui Minhai ställs Sveriges diplomatiska relation till Kina mot ett skarpt agerande för mänskliga rättigheter. Det har skapat debatt på svenska opinionssidor. Dessutom uppmanar 14 europiska utrikesministrar till vapenvila efter en upptrappad konflikt i den syriska provinsen Idlib.

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai dömdes i veckan för att ha försett utländska aktörer med hemlig information. Debattörer och ledarskribenter är enade om att domen inte är trovärdig.

”Gui Minhais verkliga brott var att han i Hongkong gav ut regimkritisk litteratur och publicerade uppgifter om kommunistledarnas korruption. Det uppskattades inte av makthavarna i Peking och domen är deras hämnd,” skriver Anders Lindberg i Aftonbladet.

DN:s ledarredaktion skriver att sedan Gui Minhai först greps 2015 har allt skett i hemlighet. I sin ledare sätter de både ”dömt” och ”domstol” inom citationstecken.

Kina påstår att Gui Minhai frivilligt avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Expressens ledarredaktion skriver att det, precis som domen, är fabricerade anklagelser. De skriver vidare att om rollerna varit omvända skulle Kina ha svarat genom att utvisa den svenska ambassadören. Men Sverige måste tänka långsiktigt och kan inte krascha sina diplomatiska relationer med Kina, skriver Expressen.

Sverige är i sammanhanget en liten världsspelare, därför betonar DN:s ledarredaktion vikten av att EU måste höja rösten. Gui Minhai är inte bara svensk medborgare, utan även EU-medborgare.

”Den färska ordföranden Ursula von der Leyen har lovat att hennes EU-kommission ska bli ’geopolitisk’, det vill säga att EU ska använda sin styrka på världsarenan. Fast när, om inte nu?”, skriver DN:s ledarredaktion.

Sedan 2011 har 380 000 människor omkommit i kriget i Syrien och hälften av landets befolkning har drivits på flykt. Sydsvenskans ledarredaktion menar att omvärlden blundar för en brutal humanitär katastrof som bara fortsätter.

”Detta helvete har nu pågått i nio år. Men världen talar inte längre så mycket om det blodiga proxykriget, det krig via ombud som utkämpas mellan Ryssland, al-Qaida, USA, rebellstyrkor, diktatorn Bashar al-Assads armé, Iran, IS-terrorister och Turkiet. Det är komplicerat och otäckt,” skriver Sydsvenskans ledarredaktion.

Den svenska utrikesministern Ann Linde, tillsammans med 13 andra europeiska utrikesministrar, uppmanar på DN Debatt den syriska regimen, och de som stödjer den, att avsluta offensiven i Idlib och att leva upp till sina skyldigheter enligt humanitär rätt. Ministrarna vill se en återupprättad vapenvila i regionen.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Sveriges relation till Kina

Ulf Kristersson har rätt, Kina begår justitiemord
Anders Lindberg, Aftonbladet

Rättegången mot Gui – en tragisk fars
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

I skuggan av censuren sprids osäkerhet om både epidemi och ekonomi
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Hellre en rak kurs mot Kina än stora gester
Ledarredaktionen, Expressen

Sverige ska inte vara Kinas kattunge
Lydia Wålsten, Svenska Dagbladet

Sverige måste samla omvärlden mot Kina
Ulf Kristersson och Hans Wallmark, Expressen

EU måste höja rösten om Gui Minhai – när annars?
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Krisen i Syrien

Helvetet i Syrien är också vår sak
Ledarredaktionen, Sydsvenskan

Den syriska regimen måste avsluta offensiven mot Idlib
Ann Linde m.fl., Dagens Nyheter

Vinter i al-Hol. Barnen fryser
Heidi Avellan, Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: