Viktor Orbán

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kan efter en ny lag styra landet helt själv, utan att få godkännande av parlamentet. Foto: European People’s Party (CC BY 2.0)

Aktuell debatt

Debattörer kräver agerande när Ungern blir diktatur

Coronapandemin har stärkt anti-demokratiska rörelser på flera håll. Tydligast är det i Ungern, där Viktor Orbán nu styr själv på obestämd framtid. Budskapet från veckans debattörer är enhälligt: EU måste agera kraftfullt mot diktaturens Ungern.

Det finns ett genomgående tema i veckans ledar- och debattartiklar om internationella frågor. Det är Ungerns nya lag som ger premiärministern Viktor Orbán möjlighet att styra genom dekret. Parlamentet har inte längre någon verkan. I framtiden behöver Orbáns lagförslag inte godkännas av parlamentet.

På en mängd opinionssidor uppmanar ledarskribenter och debattörer EU att ta hårda tag mot Ungern. Nödlagen, som sägs ha införts med hänsyn till corona-pandemin, innebär ytterligare restriktioner av en redan pressad yttrandefrihet. Alla eventuella folkomröstningar och val ställs in. Journalister som sprider ”falsk information” om coronaviruset riskerar fem års fängelse.

Lotta Ilona Häyrynen, ledarskribent i Aftonbladet, menar att det är en skam att Orbáns parti Fidesz inte kastats ut tidigare. Nu måste Sverige ta täten och “ställa kravet på EU: Ungern måste uteslutas för gott”, menar Häyrynen. 

Både Vänsterpartiets Malin Björk och Abir Al-Sahlani från Centerpartiet menar på var sitt håll att EU måste dra in de ekonomiska stöden till Ungern. 

“Ett EU-land som kränker grundläggande rättigheter eller inte lever upp till rättsstatens grundläggande principer ska inte heller få tillgång till EU-medel. Coronakrisen får inte användas på ett sätt som riskerar att permanent undergräva demokrati och rättsstat”, resonerar Malin Björk. 

Expressens ledarredaktion befarar att framtiden för hela EU ser mörk ut om Ungern, som inte upprätthåller unionens grundläggande principer, tillåts vara kvar. “Hela EU-samarbetet bygger på demokratins och rättsstatens principer, och om dessa urholkas kommer samarbetet knappast att bestå”, skriver Expressen. 

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Corona-pandemin och demokrati 

Viruset banar väg för demokratins fiender
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

Låt inte Ungern använda coronakrisen för att slå sönder demokratin
Abir Al-Sahlani, Göteborgs-Posten

EU hostar lite medan Ungern blir diktatur
Lotta Ilona Häyrynen, Aftonbladet 

Inte en euro ska gå till diktaturens Ungern
Ledare, Expressen

Despoterna i Ungern och Polen drar fram i coronavirusets spår
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

”Corona utnyttjas av auktoritära krafter”
Malin Björk, Svenska Dagbladet 

Corona-pandemin i fattiga områden

Corona drabbar de fattigaste hårdast
Pernilla Ericson, Aftonbladet 

”Dags att evakuera överfulla flyktingläger”
Oliver Schulz, Svenska Dagbladet 

Corona och klimatet

”Lär av coronapandemin och rädda klimatet.”
Ingrid Runsten, Sydsvenskan 

Nu kan coronakrisen avgöra klimatkampen
Pernilla Ericson, Aftonbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: