The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Klimatförändringarna och klimatmötet COP28 i Dubai har präglat den gångna veckans debatt. Foto: Roschetzkylstockphoto. Källa: Getty Images/Canva.

Aktuell debatt

Vecka 49: “Framtiden behöver inte bli som i Apornas planet”

Under den gångna veckan har den andra veckan av FN:s klimattoppmöte COP28 gått av stapeln. Detta har speglats på svenska opinionssidor, där bland annat handel med utsläppsrätter och krav på ökande inblandning av biobränsle inom flygindustrin har debatterats. Även behovet av en ansvarsförflyttning från individen och den enskilda konsumenten till systemnivå har lyfts. 

DN:s ledarskribent Susanne Nyström jämför klimatkrisen med slutscenen i filmen Apornas planet – som avslöjar jordens dystra öde. Hon påpekar att den uppvärmning jorden genomgår nu redan är en mardröm, men att vi rusar mot en allt värre mardröm med vattenbrist, missväxt och pandemier som skulle innebära civilisationens förfall, om uppvärmningen når 3-4 grader.

Om någon slungas ut i rymden i dag och landar på jorden om ett par hundra eller tusen år kan klimatförändringarna mycket väl ha gjort att hen kommer tillbaka till en otrevlig planet, skriver hon.

Annie Croona, ledarkskribent på Dagens ETC, undrar hur det kommer sig att vi shoppar när världens största kris flåsar oss i nacken. Hon påpekar att den enskilda konsumenten som vill ha råd med årets enda julklapp inte ska skuldbeläggas – utan systemet. Här finns nämligen hopp om förändring, vilket en annan av våra tids största kriser, pandemin, satte ljuset på. Något vi människor nämligen värderar ännu högre än materiell lycka är vänligheten och viljan att ta hand om varandra.

I Altinget skriver tre forskare från Chalmers och KTH om den enklaste klimatinvesteringen den enskilda individen kan göra: att dissa flyget. För svensken skulle detta innebära en halvering av antalet flygresor. Flygtrafiken står för 3,5 procent av den globala inverkan på klimatförändringarna, för svensken är dock motsvarande siffra 10 procent. Forskartrion avslutar med att efterfråga verktyg för strukturell förändring – bland annat krav på ökande inblandning av biobränsle i flygbränsle. De efterfrågar också en probleminsikt om flygets klimatpåverkan, en nödvändighet för att få politiskt stöd för förändringar.

Centerpartiets Europaparlamentariker Emma Wiesner rapporterar från klimattoppmötet och lyfter fram befintliga handelssystem i Kanada, Japan och Kalifornien som viktiga pusselbitar tillsammans med EU:s när ett system för handel med utsläppsrätter ska bli globalt. Detta är den viktigaste diskussionen under COP28, menar Weisner.

– Här förväntar vi oss att länderna går från ord till handling, skriver hon.

Klimatförändringarna

När vi försvarar hyperkonsumtionen ser jag hur sjuka vi är 

Annie Croona, ledarskribent, Dagens ETC 

Snart hörs skriket från en svunnen civilisation: Ni förstörde allt, era jävlar! 

Susanne Nyström, ledarskribent, Dagens Nyheter 

Replik: För svenskar kan flygandet vara den klimathandling som ger störst nytta 

Jörgen Larsson och Jonas Nässén, forskare, Chalmers tekniska högskola; Jonas Åkerman, forskare, Kungliga tekniska högskolan, Altinget 

Klimatdeklarationer blir feltänkta 

Anita Hagelin, tillfördordnad vd Plåt- och ventföretagen; Björn Åstedt, vd Stålbyggnadsinstitutet; Britta Permats, vd Svensk Ventilation m.fl., Svenska Dagbladet  

COP28

Weisner: Alla länder måste ta gemensamt ansvar för att prissätta koldioxid 

Emma Weisner, Europaparlamentariker (C), Altinget 

Sätt barns rättigheter och behov i centrum för klimatåtgärderna 

Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF, Sydsvenskan  

Klimatet förbi tipping points, men ännu är det inte kört. 

Jesper Sahlin, ledarskribent, Sydsvenskan  

Svenskt bistånd

Det våras för biståndsgranskningen 

Hanna Hellqvist, ledarskribent, Svenska Dagbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: