The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

– Med ett ständigt muterande virus så gäller det att alla får ta del av vaccinet. Men så är det inte i dag, skriver Zina Al-Dewany på Aftonbladet Ledare om vaccinfördelningen i världen.

Aktuell debatt

Vecka 48: Vaccinationsfördelning och apartheidgranskning väcker reaktioner

Sverige kan göra mer för att fler ska få tillgång till vaccin, enligt Zina Al-Dewany på Aftonbladets ledarsidor. Även Svenska kyrkans granskning av folkrätten i Israel-Palestina diskuterats på svenska debattsidor under den gångna veckan.

Magdalena Andersson har valts till Sveriges första kvinnliga statsminister och det har varit stort fokus på inrikespolitik i debatten den senaste veckan. Under regeringsförklaringen nämndes pandemin ett antal gånger, men ingenting om hur övriga världen ska få bättre tillgång till vaccin. Det skriver Zina Al-Dewany om på Aftonbladets ledarsidor. Den nya mutationen omikron hade kanske kunnat förhindras om alla fått tillgång till vaccinet tidigare, menar Zina Al-Dewany. Hon skriver att en anledning till att det inte har skett är att EU och Sverige har förhindrat att patenten på vaccinet släpps fri så att det kan produceras i fler länder. Hon hänvisar till att Läkare utan gränser har skrivit att Sverige skulle kunna göra mycket mer för att jämna ut tillgången till vaccin runtom i världen.

Kyrkomötet debatterar Israel och Palestina

För drygt två veckor sedan samlades Svenska kyrkans högsta beslutande organ – kyrkomötet. På agendan var att granska tillämpandet av folkrätten och om det förekommer apartheid i Israel och Palestina. Kritik kom från bland annat Judiska centralrådet kring svenska kyrkans användning av ordet ”apartheid”. Formuleringen ursäktades senare av ärkebiskop Antje Jackelén.

I en replik i Expressen debatt invänder Staffan Granér från Judar för israelisk-palestinsk fred mot kritiken som uttryckts mot apartheidgranskningen. Han menar att kritiken saknar saklighet och att utredningen av folkrättsbrott i enlighet med det specifika brottet apartheid är enligt praxis. Detta med hänsyn till den systematiska särbehandling av palestinier i områden under israelisk kontroll. 

Maria Ludvigsson lyfter också kyrkomötet i en ledartext på SvD. Hon uppskattar att politiska motsättningar får ta plats inom Svenska kyrkan istället för att undertryckas. Maria Ludvigsson bär en förhoppning om fortsatt debatt om vad som ligger inom, och utanför, kyrkans verkningsområden.

Samma fråga lyfts av Pernilla Ström i en kolumn på Sydsvenskan. Hon vill istället se mindre partipolitik i kyrkans verksamhet. Pernilla Ström menar att utredningen kommer göra Sverige till åtlöje internationellt genom att sammankoppla Israel med apartheid.

Vaccinationsojämlikhet

Storbolagens patent har blivit en dödsfälla

Zina Al-Dewany, Aftonbladet Ledare

Svenska kyrkan och Israel-Palestina

Palestiniernas folkrätt glöms bort i debatten

Staffan Granér från Judar för israelisk-palestinsk fred, Expressen Debatt

Kyrklig konflikt kan bli förlösande

Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet Ledare

”Heja, biskoparna! Det är dags att driva partimånglarna ur templet.”

Pernilla Ström, Sydsvenskan Opinion

Rysslands militära upptrappning

När folket tröttnar på Putin hotar han med krig

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter Ledare

Stöd Ukraina men hoppas på Arlanda

Tobias Lindberg, Sydsvenskan Opinion

Europa är farligt nära ett storkrig

Patrik Oksanen, Svenska Dagbladet Ledare

Sveriges relation till Kina

Stå upp för Taiwan – kryp inte för Kina

Joar Forssell, Expressen Debatt

KI: Vi talar öppet om vårt samarbete med Kina

Ole Petter Ottersen, Aftonbladet Ledare

Övrigt

Bestraffning av Sydafrika i stället för hejarop

Anna Charlotta Johansson, Svenska Dagbladet Ledare

Alkoholindustrin måste bort från förhandlingsborden

Gunnar Lundström, OmVärlden

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten