Tjugo år har gått sedan den 11 september, vilket är något som flera svenska debattörer har berört under den senaste veckan. Talibanernas övertagande i Afghanistan, klimatfrågan och EU-samarbete har också stått i centrum i debatten.
Under den gångna veckan har flera svenska debattörer fortsatt att uppmärksamma de 20 åren som har gått sedan terrordåden den 11 september. Ingvar Persson skrev på Aftonbladet debatt att han inte vill jämföra terrorattacken med alla dåd som har skett i Europa. Samtliga händelser har förändrat historien och påverkat hela generationer, synnerligen ungdomar och deras möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen, menar han.
Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmärksammade de tjugo år som har passerat sedan terrordåden i New York på Aftonbladet debatt. Sedan dess har flera terrorattacker med islamistiska inslag skett runtom i västvärlden. Terrorismen var även då ett välkänt fenomen, men islamisthotet blev till verklighet för många länder i västvärlden först efter den 11 september. Sverigedemokraterna har under flera år ansett att Sveriges inställning till islamisthotet är ”alldeles för svagt och naivt”. Nyheten om att kvinnor med kopplingar till extremistgruppen IS har återvänt till Sverige har inte förvånat Åkesson eftersom han anser att politiker har agerat för långsamt i denna fråga.
Advokaten Nima Rostami skriver på Expressens debattsida att den svenska regeringen har misslyckats med att stifta en effektiv terrorlagstiftning. Enligt Säpo har ungefär 150 personer kunnat återvända till Sverige utan några konsekvenser. Inga svenskar som anslöts till IS har hittills dömts för terrorbrott i Sverige, eftersom terrorresenärer inte är definierade i den svenska lagstiftningen.
Under veckan har talibanernas övertagande i Afghanistan också uppmärksammats i den svenska debatten. Organisationen Frivilliga fadderhemspappor skriver i tidskriften ETC att Sverige bör ge afghaner som har flytt ”en fristad och trygghet”. Många Afghaner kom som barn till Sverige under 2015 och har levt otryggt sedan dess. Talibanernas övertagande i Afghanistan har bidragit till en ökad orolighet bland dessa ungdomar, samt en ökad oro för familj och vänner, och i dagsläget finns det ingenting som tyder på att Afghanistan kommer att förändras till det bättre.
Shukla Zadran oroar sig för kvinnornas situation i Afghanistan.
– Deras framtid ser inte ljus ut, säger hon i en intervju med OmVärlden.
Shukla Zadran är tidigare afghansk ungdomsrepresentant för FN, men är idag student och politiskt aktivist. Sedan talibanerna tog över har hon varken kunnat arbeta, studera eller att ens gå ut med vanliga kläder, uppger hon. Det finns kvinnor i landet som demonstrerar mot talibanerna eftersom de vill ha sina rättigheter tillbaka.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen:
20 år efter 11 september
Den 11 september dog tron på en bättre värld
Ingvar Persson, Aftonbladet
Sveriges naiva syn på islamister hotar landet
Jimmie Åkesson, Aftonbladet
Resan borde räcka för att döma IS-kvinnorna
Nima Rostami, Expressen
Talibanernas övertag i Afghanistan
Vi måste ge afghanerna ro och trygghet att bygga sina liv
Joel Larsson, Örjan Carlbring, Andrew Herbert och Anders Silfverdal, Dagens ETC
Talibanerna har vänt upp och ner på våra liv
Latifa Rohani, OmVärlden
Klimathotet och gemensamma avtal
Magdalen Andersson lär bli obekväm i EU
Ylva Nilsson, Expressen
Sverige måste säga nej till nya frihandelsavtal
Koalitionen stop EU-mercosur Sverige, Dagens ETC
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet