Aktuell debatt

Vecka 13: Nu måste Sverige och resten av världen få stopp på våldet i Myanmar

Under den gångna veckan har FN ännu en gång fördömt våldet i Myanmar. EU har nu infört hårdare restriktioner mot militärjuntan och biståndsdebatten har berört Sida som beviljat tre miljoner kronor till de som flyr från regimens attacker. Samtidigt fortsätter demonstrationerna runt om i landet, men denna vecka med ett påskäggtema.

Nu fördömer FN:s säkerhetsråd våldet i Myanmar för tredje gången. I onsdags varnade FN:s sändebud för Myanmar för att krisen kan eskalera och att ett blodigt inbördeskrig riskerar att bryta ut. I början på veckan kunde det även konstateras att fler än 500 människor-däribland barn, mist livet i protesterna mot militärjuntan, skriver Omvärlden i en debattartikel.

Debattörer menar att regimen inte bara är en diktatur utan en terrorregim. Trycket på regeringen måste därför öka och statsminister Stefan Löfven uttryckte nyligen sin oro över våldet på twitter:

– Våldet måste omedelbart upphöra. Sverige följer händelserna noggrant och kommer att kräva ansvar. 

Däremot skriver Dagens Nyheter att det är svårt för den demokratiska världen att förändra läget i Myanmar. EU:s inreseförbud för några generaler stoppade inte någon massaker, istället menar DN att USA:s sanktioner mot två företagskonglomerat ägda av militärjuntan är mer effektiva. Att begränsa deras ekonomi är i slutändan det viktigaste skriver DN:

– Generalerna har alltid varit bättre på att skjuta ihjäl än på ekonomi.

Stora vågor av internflyktingar har skapats för att människor tvingas fly från regimens våld, speciellt från sydöstra Myanmar. Sida, den svenska biståndsmyndigheten, uppger att många av dessa flyktingar är barn och nu beviljar Sida tre miljoner kronor till Norska Flyktingrådet (NRC) som förser flyktingar med basvaror, köksutrustning och hygienartiklar samt utbildning till föräldrar och skolpersonal i hur de kan förse barnen med psykosocialt stöd.

EU har sedan en tid tillbaka utfärdat sanktioner mot Myanmar, men i förra veckan skärptes sanktionerna ytterligare efter att militären fortsätter att fängsla och skjuta ihjäl demonstranter på gatan. Nu menar Sveriges utrikesminister, Ann Linde (S), att det  internationella samfundet måste agera. Enligt en artikel från Sydsvenskan, har FN även kritiserat svenska banker och AP-fonder för att ha miljoninvesteringar i företag som står i nära anknytning till regimen. Följaktligen får militären finansiering för deras attacker på befolkningen. 

– Det som sker i Myanmar är oacceptabelt. Omvärlden måste gemensamt få stopp på våldet och bidra till en demokratisk återgång för landet. Fler länder behöver göra mer. Men alla kan vi göra något. Det är var och ens ansvar att agera när demokratin hotas, skriver utrikesministern Ann Linde (S) i en debattartikel i Sydsvenskan.

Under den gångna påskhelgen tog de prodemokratiska protesterna sig nya uttryck. Demonstranterna målade kokta ägg med politiska symboler och slagord som placerades på gatorna framför människors hem och väckte internationell uppmärksamhet på sociala medier. “Rädda vårt folk”, “demokrati” och avbildningar av Aung San Suu Kyi, Myanmars civila ledare, samt trefingershälsningen – den prodemokratiska symbolen, var bara några av de politiska budskapen som målades på äggen.

 

Läs Svenska Burmakommitténs gästkrönika om situationen i Yangon.

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen: 

Våldet i Myanmar och Sveriges roll

Det som nu sker i Myanmar är oacceptabelt. Fler länder behöver göra mer.
Ann Linde, Sydsvenskan

Öka trycket ännu mer på terrorregimen i Myanmar
Huvudledare, Sydsvenskan 

Det internationella samfundet måste agera
Debatt, Omvärlden

Svenskt stöd till flyende i Myanmar
Svenska Dagbladet

Protester i Myanmar med målade ägg
Sydsvenskan

Demonstranter ihjälskjutna i Myanmar
Svenska Dagbladet

Juntan i Myanmar driver landet ned i avgrunden
Ledare, Dagens Nyheter

Svenska sparpengar i militärjuntans partners
Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: