Den senaste veckan har elbristen i Sverige uppmärksammats. Foto: Pixabay.

Aktuell debatt

”Sveriges klimatmål hotas av elbrist”

Den senaste veckan har frågan om Sveriges elbrist debatterats. För att undvika framtida elbrist behöver elförsörjningen tryggas. En säker elförsörjning är också nödvändigt för att nå klimatmålen, skriver Susanna Silfverskiöld i Svenska Dagbladet.

Hur ska Sverige kunna ställa om till grön tillväxt när landet har elbrist? Det frågar sig Susanna Silfverskiöld i en ledare i Svenska Dagbladet. I september riktade Region Skåne och flera tunga storföretag kritik mot regeringen gällande höga elpriser och att det på sikt hotar Sveriges klimatmål.

I somras tvingades elproducenterna i Region Skåne elda med olja och gas för att trygga elförsörjningen. Även i Västra Götaland rådde samma situation. Lars Hjälmered, Camilla Brodin och Arman Teimouri, energipolitiska talespersoner för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att detta är ett ”kraftigt bakslag för vårt klimatarbete”. Partierna kräver att man börjar arbeta för att trygga den framtida elförsörjningen och lyfter där fram kärnkraftens potential.

Regeringen har lagt fram ett förslag om elnätsföretagen och deras möjlighet att göra investeringar som ökar kapaciteten i nätet. I en debattartikel i Aftonbladet kritiseras förslaget av M, KD och L som menar att det inte ställs några krav på investeringar i elnäten som därför vill fälla regeringens förslag.

I en replik skriver Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, att man riskerar att försena investeringar i elnäten i landet om regeringens förslag fälls. Winnhed menar att elnätsinvesteringarna behövs för att möjliggöra elektrifieringen av landet.

Energitalespersonerna från M, KD och L menar dock i en slutreplik att de säger nej till regeringens förslag på grund av att det inte garanterar en trygg elförsörjning och inte heller säkerställer nödvändiga investeringar.Enligt talespersonerna är investeringar i elnäten, ”avgörande för vår elförsörjning.”

Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) meddelade den 13 oktober att regeringens förslag kommer att dras tillbaka och omarbetas. Kraven på elnätbolagen ska skärpas så att investeringarna i elnäten ökar.

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen.

Sveriges elbrist och elförsörjning

”Starkt stöd för vindkraften – kraftig utbyggnad planeras” 

Representanter Nätverket vindkraftens klimatnytta, Dagens nyheter

”Vi stoppar regeringens höjda avgifter på el”

Lars Hjälmered (M), Camilla Brodin (KD), Arman Teimouri (L), Aftonbladet

”Ni riskerar att bromsa investeringar i elnäten”

Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige, Aftonbladet

Regeringens energipolitik hotar klimatet och jobben

Susanna Silfverskiöld Svenska Dagbladet

Att lägga skulden på oss är grundlöst

Lars Hjälmered (M), Camilla Brodin (KD), Arman Teimouri  (L), Aftonbladet

Ygeman drar tillbaka elnätsförslag – efter DN-granskning 

Miljö

Är reduktionsplikten ett recept på hållbar soppa?

Marie Pellas, ordförande Gröna bilister, Per Östborn, Sakkunnig drivmedel Gröna bilister, ETC

”Starkt stöd för vindkraften – kraftig utbyggnad planeras”

Anders Wijkman, ordförande Nätverket vindkraftens klimatnytta, Linda Burenius, ordförande Svensk vindenergi, Hans Carlsson, vd Siemens Gamesa renewable energy, Maria Röske, vd wpd, Paul Stormoen, vd OX2, Peter Zachrisson, vd Stena renewable, Dagens Nyheter

Låt inte radikaler stoppa förnuftiga klimatlösnignar

John Hassler, Expressen

 

Migration

S har kapitulerat för MP om migrationen

Ledarredaktionen, Expressen

Löfven har lagt sig platt för Miljöpartiet

Ulf Kristersson, partiledare (M), Aftonbladet

MP tillåts diktera migrationspolitiken – igen

Fredrik Johansson, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: