Foto: Canva.com.

Aktuell debatt

Sveriges coronastrategi – genialisk eller dumdristig?

I Sverige liksom i utlandet ökar covid-19 lavinartad och frågan är vilken strategi som faktiskt fungerar. Sveriges strategi har varit internationellt omtalad och både ratats och hyllats. I nuläget är den otillräcklig, menar flera svenska nyhetsröster.

Sveriges coronastrategi är otydlig och otillräcklig, menar Erik Helmersson i sin debattartikel. Tongångarna från regeringen är hårda, men trots det rekommenderas inga ansiktsmasker. Tanken är att de får folk att glömma att hålla avstånd. Upplevelsen i Sverige är både dödsallvar och ”business as usual”. Ingen verkar förstå vad som verkligen gäller.

I Stockholm förespråkar finansregionsrådet Irene Svenonius (M) storskalig testning, samtidigt möts användaren av Region Stockholms app ”Alltid öppet” av en röd ruta med en varning om att hemtest inte kan beställas. Kommunerna skyller på regeringen och regeringen på kommunerna. Vem sitter på svaren? Ingen verkar det som, åtminstone enligt Aftonbladets Anders Lindberg. Tyvärr inte heller Folkhälsomyndigheten, entiteten som enligt Gunnar Jonsson ”tilldelats den ledande rollen i svensk virusbekämpning.”

Den svenska coronastrategin har på den internationella arenan stundtals hyllats och stundtals sågats. Frågan har ställts kring vilka skador som är störst, de ekonomiska eller de mänskliga? Nu har 27 experter inom virologi, mikrobiologi, infektionssjukdomar och vetenskaplig dataanalys,  uttalat sig i en debattartikel i Aftonbladet; ”Sveriges strategi mot covid håller inte längre”. Det som väntar är en lång vinter med utbredd smitta och ”internationellt sett utomordentligt höga dödstal”, menar dessa experter. Klart är att situationen är kritisk, men exakt vad var och en bör göra tycks fortfarande vara i ett dunkel.

Kritiken mot både regeringen och folkhälsomyndigheten duggar tätt och inget tycks finnas mer enighet om än att åtgärderna mot coronaviruset är tafatta och missriktade. Enligt Gunnar Jonsson försöker Folkhälsomyndigheten ”slingra sig ur allt ansvar för Sveriges misslyckande med coronatestningen”.

Vad som är den rätta coronastrategin är en fråga som ställs världen över – enighet verkar åtminstone finnas kring att Sverige i dagsläget inte har en strategi som är värd att ta efter.

Den svenska coronastrategin

27 Experter sågar den svenska coronastrategin

Vetenskapsforum Covid-19, Aftonbladet

 

Anders Lindberg kritiserar hur Sverige hanterat coronaviruset

Anders Lindberg, Aftonbladet

Gunnar Jonsson pekar fingret mot Folkhälsomyndigheten

Gunnar Jonsson, DN

Folket får stå i skamvrån, men Löfvens strategi är oklar

Erik Helmerson, DN

Bistånd

Bra bistånd ger utveckling – fastnar inte i välgörenhet

ETC, Hanna Stutzinsky

Vi måste hjälpa fattiga länder att ställa om

Aftonbladet, Moderaterna

Miljö

Världens fattiga ska inte behöva städa upp efter de rikas utsläpp

Bohuslänningen, Janine Alm Ericson (MP) Ulrika Frick (MP)

Omställningen kräver att svensk skog nyttjas

Västerbottens Kuriren, Anders Pettersson, Allmänningsskogarna i Västerbotten

EU och USA

EU måste stärka samarbete med USA

EU-Portalen, Gunnar Hökmark, Ordförande Frivärld

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: