Venezuelas flagga, som är i centrum för veckans debatt.

Aktuell debatt

Omvärlden måste reagera när länder sviktar

Veckans debattörer har haft fokus på hela världen när toppmötet i Davos avslutas och Venezuela går in i politiskt tumult. Samtidigt diskuteras det politiska läget i Turkiet. Även om debattörerna tar avstamp i olika världsdelar är de överens om att omvärlden måste reagera och ta ansvar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Denna vecka är Venezuela i centrum efter oppositionsledaren Juan Guaidó utmanat den sittande Nicolás Maduro om presidentposten. Ingvar Persson skriver i Aftonbladet att det som behövs för att trygga demokratin i Venezuela är att lösa de sociala och ekonomiska problem som råder. Samtidigt menar han att EU:s uppmaning till fria val är den rimliga lösningen i dagsläget. I Expressen skriver ledarredaktionen att omvärlden måste sätta press på Maduro att avgå frivilligt – annars är risken att landet sjunker djupare nediekonomisk kris.

Samtidigt avslutades World Economic Forum i Davos. I samband med detta lyfter Jonas Ludvigsson på SVT:s opinionssida att mötet inte uppmärksammade barnhälsa nog. Han menar att WEF skulle kunna spela en betydligt mer central roll i arbetet med Agenda 2030: ”Till nästa år hoppas jag på fler diskussioner kring barn, och framförallt två av FN:s 2030-mål: God hälsa (tillgång till vaccinationer) och rätten att inte vara hungriga”, skriver han.

Slutligen lyfter tolv artikelförfattare på SVT:s opinionssida Turkiets kränkningar av Europakonventionen för mänskliga rättigheter och menar att internationella påtryckningar är det enda som kan få Erdogan att respektera konventionen. De uppmanar bland annat Margot Wallström tillsammans med andra utrikesministrar inom EU till att besöka politiska fångar i de turkiska fängelserna.

 

Venezuela

”Venezuela är en röd skamfläck för Vänsterpartiet
Martin Liby Troein, Dagens Nyheter

”Vanliga människor måste få styra Venezuelas öde”
Ingvar Persson, Aftonbladet

”Trump har rätt om socialisterna i Venezuela”
Ledarredaktionen, Expressen

”Marken gungar under Venezuelas diktator”
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

”Så blev socialismens paradis ett helvete i Venezuela”
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

”Venezuela – ännu en socialistisk tragedi”
Håkan Boström, Göteborgs-Posten

Turkiet

”Visa solidaritet med de hungerstrejkande, Wallström”
Lennart Asp, Kurdo Baksi, Latife Fegan m.fl, SVT

Davos-mötet

”Vart tog barnen vägen på Davos-mötet?”
Jonas Ludvigsson, SVT

”Lyssna på Soros varning för Kina”
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: