Magdalena Andersson

Den vårbudget som presenterades av finansminister Magdalena Andersson skapade upprördhet inom biståndsvärlden.

Aktuell debatt

Minskat bistånd väcker upprördhet

Regeringens beslut att ta 700 miljoner kronor från biståndsbudgeten väckte upprördhet hos många organisationer i veckan. Samtidigt fortsatte debatten om IS-terroristernas barn i Syrien. Vem bär på ansvaret för barnen? frågade sig flera debattörer.

I onsdags presenterade regeringen sin vårändringsbudget. En av förändringarna från höstbudgeten är att 700 miljoner kronor tas från biståndsbudgeten till andra satsningar. Enligt biståndsminister Peter Eriksson var det en kompromiss för att senare få igenom mindre avräkningar från biståndet.

Men det svenska civilsamhället reagerade starkt på beskedet. På Svt Opinion kräver 14 organisationer svar på hur regeringen tänker reglera avräkningar i framtiden och vad som görs för att täcka upp för den minskade biståndsbudgeten den här gången. De skriver vidare att “det långsiktiga biståndet måste värnas för att säkra arbetet för fattigdomsbekämpning och demokratisering i utvecklingsländer.”

Under de senaste veckorna har svenska IS-terrorister diskuterats flitigt, om deras medborgarskap ska dras in eller hur de skulle kunna straffas. Stockholmspolitikerna Anna Köning Jerlmyr och Jan Jönsson skriver att “Sverige kan redan i dag lagföra IS-anhängare. Enligt internationell rätt har vi dessutom en skyldighet att göra det. Stockholms stad inleder nu ett samarbete med Sveriges krigsbrottsinstitutioner så att de som återvänder från IS kan dömas”.

Frågan om vem som har ansvar för IS-terroristernas barn har diskuterats och både Amanda Sokolnicki och Lisa Magnusson menar att det är Sveriges ansvar att ta hem barnen till Sverige.

”Så som förhållandena i lägren ser ut är det en fråga om liv och död. Och att låta småbarn dö i läger bara för att deras föräldrar var monster – vad gör det oss till?” skriver Amanda Sokolnicki.

På grund av stundande Eurovision har Israel varit på tapeten och diskuterats en del. Kritiker menar att Euroviosion borde bojkottas för att landet bryter mot mänskliga rättigheter. Svaren på den kritiken har varit att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och att kritiken har varit orättvis. Samtidigt som Eurovision sätter Israel i fokus har landet i veckan haft ett jämnt val där Netanyahu, den sittande premiärminister, får sitta kvar.

Minskat bistånd

”Vi kräver besked om internationella biståndet”
Georg Andrén m.fl., Svt Opinion

Islamiska staten och Sveriges ansvar

IS-terrorister kan visst straffas – så går det till
Anna König Jerlmyr och Jan Jönsson, Expressen

Det är Sveriges ansvar att hämta hem IS-terroristens barn
Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter

Ta hem IS-terroristernas barn, genast
Lisa Magnusson, Dagens Nyheter

Israel

Både kulturvänstern och högern hycklar om Israel
Ledarredaktionen, Expressen

Ni som kritiserar Israel har glömt det uppenbara
Ilan Ben-Dov, Expressen

”Israeliska valet ett varnande exempel”
Anna Sundström och Oscar Ernerot, Svt Opinion

Klimat

Vi stöder våra barn som klimatstrejkar
Frida Berry Eklund m.fl., Aftonbladet

Indisk klimatpolitik slår mot urfolks rättigheter
Marcus Wangel, OmVärlden

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: