Kinas ambassadör i Sverige har skapat debatt efter hans hot och påtryckningar mot journalister.

Aktuell debatt

Kinas ambassadör skapar upprördhet på ledarsidor

Vilka konsekvenser blir det för Kinas ambassadör i Sverige efter en rad odemokratiska utspel? Det är en fråga som flera ledarredaktioner ställt sig den senaste veckan. Dessutom anses World Economic Forum för första gången präglas av klimatkrisen.

Kinas ambassadör i Sverige anklagas för påtryckningar, angrepp och hot mot journalister. Detta har skapat debatt både om den enskilda ambassadören och om Kinas allt mer offensiva propaganda.

“Det går att stötta kinesiskspråkiga fria medier i omvärlden och demokratirörelser som i Hongkong. Det går att markera stenhårt mot övertramp, till exempel skicka hem diplomater som hotar journalister”, skriver Dagens Nyheters ledarredaktion.

Expressens ledarredaktion betonar betydelsen av svenska mediers oberoende rapportering.

“I solidaritet med det kinesiska folket bör vi förstås också fortsätta prata öppet om de grova människorättsbrotten i landet. Det är bara den kinesiska regimen som har något att tjäna på att tystnaden lägger sig”, skriver Expressens ledarredaktion.

I veckan pågår World Economic Forums årliga möte i Davos där intellektuella, politiska och ekonomiska ledare samlas. För första gången tycks huvudtemat vara omställningen till en klimatvänligare världsekonomi, vilket Sydsvenskans ledarredaktion tyckte var en självklarhet.

“Mot växthuseffekten räcker det inte att agera som enskilda länder. Hur saken än vänds och vrids så förblir det ett gemensamt ansvar att minska utsläppen. Därför är klimattemat i Davos egentligen lika givet som välkommet”, skriver Sydsvenskans ledarredaktion.

Mötet ställer klimatdebattens motpoler Greta Thunberg och Donald Trump mot varandra. Sydsvenskans ledarredaktion konstaterar att USA:s president står relativt ensam. En majoritet av 1 581 företagsledare i 83 länder ser mörkt på den ekonomiska utvecklingen på grund av en växande oro över växthuseffekten, skriver Sydsvenskan.

 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Kinas ambassadör

Kina är ett hot mot hela världens medier
Ledarredaktion, Dagens nyheter

Kinas attacker mot medier är bara toppen av isberget
Ledarredaktionen, Expressen

Bryt den svenska tystnaden
Olle Wästberg, Svenska Dagbladet

World Economic Forum

Klimatfokus är givet. Även på mötet i Davos
Ledarredaktion, Sydsvenskan

Ingen tid att gå vilse i svensk klimatpolitik
Ledarredaktionen, Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: