Det svenska medborgarskapet har diskuterats i veckan efter IS-regimens fall. Foto Trausti Evans Flickr

Aktuell debatt

IS-regimens fall leder till frågor om medborgarskap och ansvar

Hur ska Sveriges beslutsfattare agera gentemot gripna och tillbakavändande svenskar som rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS-kalifat? Fråntagande av medborgarskap, Sveriges ansvar och säkerhet har diskuterats intensivt denna vecka.

Huvudledaren i Sydsvenskan kritiserar statsminister Stefan Löfvens beslut att inte aktivt hjälpa IS-svenskarna att ta sig hem som att blunda för problemet. Hen menar att Sverige måste ta ansvar för sina medborgare, och inte förvärra situationen för de kurdiska styrkorna på plats i Syrien: ”Nu förväntas kurderna tydligen också ta ansvar för att skydda Sverige från landets egna medborgare genom att förhindra att de återvänder hem. Samtidigt förväntar sig Sverige att andra länder tar emot sina medborgare som utvisas härifrån.”

I Dagens Nyheter frågar sig Erik Helmerson, liksom huvudledaren i Sydsvenskan: Varför ska vi lämna över ansvaret för terrorsvenskarna på länder som Syrien och Irak?

Gunnar Aronsson, Devin Rexvid och Astrid Schlytter skriver i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten att Sverige borde stötta en internationell brottstribunal där IS-terrorister kan ställas inför rätta. De man att Sverige har kapaciteten att finansiellt starta processen med att få dit de tillfångatagna. De skriver att ”Någon fullständig återupprättelse finns inte men Sverige och Europa kan spela en viktig roll i en process mot upprättelse”.

Terrorforskaren Magnus Norell ger medhåll i sin artikel i GP där han uttrycker att det inte är tillräckligt att ducka för problemet, så som den nuvarande policyn resulterar i, utan att Sverige istället måste markera tydligt mot de individer som frivilligt stöttat IS. Om inte detta görs riskerar Sverige att som nationalstat signalera att aktivt deltagande i en regim som IS inte får några konsekvenser.

Syrien/Irak

”Så kan IS-terrorns offer få upprättelse”
Gunnar Aronsson, Devin Rexvid, Astrid Schlytter, GP

”Jihadisterna försvinner inte för att vi blundar”
Huvudledare, Sydsvenskan

”Det måste få konsekvenser att ha deltagit i IS terror”
Magnus Norell. GP

”Mot IS-terroristerna krävs mer förnuft än känsla”
Erik Helmerson. DN

Libyen

”En dag kom de med en balja kokande vatten som de hällde över kvinnan och hennes barn”
Irene Kruse, Sydsvenskan

Ungern

”Att bekämpa nationalismen i Europa är att kämpa för demokrati”
Jaime Gomez, SVT

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: