The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Kan ett handelsavtal med Kuba leda till dialog kring demokrati och mänskliga rättigheter? Eller är det tvärtom? Foto: Mstyslav Chernov (CC BY-SA 3.0)

Aktuell debatt

Handelsavtal med Kuba väcker debatt

För andra gången i år har regeringen lagt fram ett förslag till riksdagen om att godkänna det nya handelsavtalet mellan EU och Kuba. Avtalet presenteras som en förutsättning för samarbete och dialog med Kuba om demokrati och mänskliga rättigheter. Men på debattsidorna går åsikterna isär om det nya handelsavtalet.

Kristdemokraten Lars Adaktusson argumenterar mot ett godkännande eftersom “inga tydliga krav ställs på den kubanska regimen vad gäller mänskliga rättigheter och demokratiska reformer”. Om riksdagen godkänner avtalet ”…försitter Sverige en chans att påverka det system som under 60 år plågat det kubanska folket”, skriver Lars Adaktusson.

Han följer därmed den linje som Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson lyfte redan i förra veckans Aktuell debatt. Även Anders L Pettersson och Erik Jennische från Civil Rights Defenders är starkt emot handelsavtalet. De vill liksom Adaktusson se en förändring från den kubanska regeringen innan något avtal skrivs.

“Om Sverige godkänner avtalet blir budskapet till den kubanska regeringen att det inte spelar någon roll hur de behandlar sina medborgare”, skriver de.

Men Zoltan Tiroler, ordförande för Svensk-Kubanska Föreningen, håller inte med. I en replik i Omvärlden skriver han att Sverige borde vara för ett avtal och på så vis bidra till att avsluta EU:s negativa särbehandling av Kuba. Författaren René Vázquez Díaz är inne på samma linje. ”Att förvägra Kuba normala relationer med EU utgör ytterligare en kollektiv bestraffning mot ett helt folk”, skriver han i Svenska Dagbladet.

I Chile har massiva protester pågått mot den orättvisa politik som länge förts i landet och regeringen har tvingats ställa in både ekonomiska mötet med Asien och Stillahavsregionen och FN:s klimattoppmöte COP25 som skulle ägt rum in Santiago i december. Latinamerikagruppernas Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras skriver i Sydsvenskan att president Sebastian Piñera inte gör tillräckligt för att hörsamma folkets krav och det behövs påtryckningar utifrån för att stoppa övervåldet.

“Sverige och alla demokratiska krafter måste kräva att Piñera stoppar våldet mot demonstranterna”, skriver de.

USA har formellt inlett processen för att lämna Parisavtalet i veckan – och det väcker reaktioner. 1,5 gradersmålet är centralt för det globala klimatavtalet som president Trump nu väljer att frångå. Aftonbladets Ledare Pernilla Ericsson skriver om Trumps beslut: ”Det sinkar hela världens arbete mot omställning och kan i värsta fall få en dominoeffekt.”

Samtidigt ansluter städer, delstater och företag runt om i USA till Parisavtalets mål, vilket Ericsson anser vara ett tecken på att Trumps politik inte hindar ambitiöst klimatarbete runt om i landet.

Handelsavtalet mellan EU och Kuba

KD: Säg nej till avtalet med Kuba
Lars Adaktusson, Svenska Dagbladet

Civil Rights Defenders driver på för fortsatt kollektiv bestraffning av kubanerna
Zoltan Tiroler, OmVärlden

”Sverige bör inte straffa hela det kubanska folket”
René Vázquez Díaz, Svenska Dagbladet

Svensk-kubanska föreningen har aldrig kritiserat människorättskränkningar på Kuba
Anders L Pettersson och Erik Jennische, OmVärlden

Protesterna i Chile

Sverige måste kräva att Sebastian Piñera stoppar våldet mot demonstranterna
Carmen Blanco Valer och Francisco Contreras, Sydsvenskan

Våld bör aldrig accepteras – oavsett vem som utför det
Jaime Penela, Göteborgs-Posten

Relationen med Kina

Regeringens Kinastrategi är ingen strategi
Gunnar Hökmark, Svenska Dagbladet

L: Hög tid att bemöta hotet från Kina
Nyamko Sabuni, Mats Persson och Fredrik Malm, (Liberalerna)

Sluta curla diktaturen i Peking
Erik Helmerson, Dagens Nyheter

Autonoma vapen

”Sverige ska ta en ledande roll i arbetet för ett förbud mot dödliga autonoma vapensystem.”
Isabella Lövin och Ann Linde, Sydsvenskan

Klimatförändringarna

”Fakta och statistik om temperaturökning och förlust av biologisk mångfald räcker inte.”
David Harnesk m.fl., Sydsvenskan

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten