Efter förra veckans val i Bolivia anklagas president Evo Morales för valfusk. Flera liberala debattörer kräver att biståndet till landet stoppas. Foto: Sebastian Baryli, Flickr

Aktuell debatt

Debattörer ifrågasätter Sveriges samarbete med tveksamma demokratier

Flera debattörer har under veckan uttryckt oro över Sveriges samarbete med stater som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Svensk vapenexport till Colombia, bistånd till Bolivia och handelsavtal med Kuba. Det är några frågor som har debatterats. 

Åtta representanter från nätverket Colombiagruppen har i veckan riktat stark kritik mot Sveriges vapenexport till Colombia. Det historiska fredsavtalet mellan Farc-gerillan och Colombias regering hänger på en mycket skör tråd. Den colombianska regeringen minskar just nu sina resurser till de institutioner som bidrar till att upprätthålla fredsavtalet och påbörjar istället en oroväckande upprustning. 

Debattörerna påminner om den skrivelse om strategisk exportkontroll från 2019 som särskilt betonar mottagarstatens respekt för mänskliga rättigheter.

“Samtidigt som politiker och människorättsförsvarare mördas har Sverige tecknat ett militärt samförståndsavtal med Colombia och i nuläget överväger det colombianska flygvapnet en miljardaffär med Saab”, skriver Colombiagruppen. De kräver att Sverige fokuserar på fredsbevarande åtgärder, ökar sitt stöd till människorättsorganisationer och sätter politisk press på regeringen att bevara fredsavtalet. 

Till följd av misstankarna om valfusk i presidentvalet i Bolivia i helgen, kräver flera debattörer att Sverige omedelbart fryser sitt bistånd till Bolivia tills dess att eventuella oegentligheter har retts ut. “Sverige bör agera kraftfullt när fria och rättvisa val inte respekteras,” menar Martin Ängeby på den liberala stiftelsen Silc.

Den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm resonerar på liknande sätt. Om president “Evo Morales fortsätter att klamra sig fast vid makten, så måste detta få konsekvenser för Sveriges biståndssamarbete med Bolivia också efter år 2020 när den nuvarande biståndsstrategin löper ut”, skriver han. 

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson frågar sig vilka signaler som sänds om Moderaterna godkänner regeringens föreslagna handelsavtal mellan EU och Kuba. “Det vore en skamlig dag för Sverige, men framför allt vore det en nederlagets dag för Kubas frihetskämpar”, skriver Ludvigsson. 

Turkiets invasion i Syrien väcker fortsatt debatt. Journalisten och författaren Kurdo Baksi menar att det är en skam att FN:s säkerhetsråd inte kunde “enas om ett fördömande av Erdogans massmord” och uppmanar svenskarna att bojkotta Turkiet. “Vi kan inte gå och vänta på internationella organ och stormakter medan människor i kurdiska Syrien mördas på löpande band”, skriver Kurdo Baksi.

Centerpartiets Diana Zadius är inne på samma linje. “EU bör införa sanktioner mot Turkiet, totalt exportstopp av vapen, och EU-medborgare bör bojkotta Turkiet som resmål”, skriver hon i Göteborgs-Posten.

Sveriges bistånd till tveksamma demokratier

”Sverige måste försvara freden i Colombia – inte bidra med stridsflyg.”
8 organisationer från nätverket Colombiagruppen, Omvärlden. 

”SILC: Frys biståndet till despoten i Bolivia”
Martin Ängeby, Omvärlden

L: Frys biståndet till Bolivia direkt
Fredrik Malm, Svenska Dagbladet

“Kubademokraterna ska ha moderaters stöd”
Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet

Turkiet

“Stå upp för kurderna och bojkotta Turkiet”
Diana Zadius, Göteborgs Posten

“Vägra semestra i Turkiet – dina pengar går till IS”
Kurdo Baksi, Expressen 

Klädindustrin

”En standard för att mäta kläders miljöpåverkan finns redan”
Sandra Roos på Rise och Lisa Rosengren på Fristads. Dagens Nyheter

”Vilseledande om hållbarhetsmärkning av kläder”
Cecilia Strömblad Brännsten, Fredrika Klarén, Anna-Karin Dahlberg, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: