The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Inobatkhon Sultanova började engagera sig som aktivist 2017 och är idag organisationsansvarig på den kirgiziska ungdomsorganisationen Noviy Ritm. Foto: Johanna Berzell/Utvecklingsmagasinet.

FUF-korrespondenterna, Intervju

Ungdomar utmanar konservativa normer i södra Kirgizistan

— Vi försöker skapa förändring, för att göra vårt land och våra liv bättre, säger Inobatkhon Sultanova. I ett decennium har ungdomsorganisationen Noviy Ritm arbetat för jämställdhet och mänskliga rättigheter i södra Kirgizistan. Detta trots motstånd från myndigheter och lokalbefolkning.  

I södra Kirgizistan ses ofta jämställdhet och feminism som något radikalt. Genom föreläsningar, utbildningar och en årlig demonstration på den internationella kvinnodagen, den åttonde mars, försöker ungdomsorganisationen Noviy Ritm (sv: Ny Rytm) utmana denna uppfattning. 

— Vi är den första och enda feministiska organisationen i södra Kirgizistan, berättar Inobatkhon Sultanova. 

24-åringen arbetar på Noviy Ritm i Osh, där hon började engagera sig som volontär redan 2017. Organisationen har aktivt arbetat för idéer som solidaritet, jämställdhet och jämlikhet i södra Kirgizistan i ett decennium, med särskilt fokus på feminism, ungdomars egenmakt och mänskliga rättigheter.

— Vi försöker skapa förändring, för att göra vårt land och våra liv bättre, menar Sultanova.  

Genom sin ungdomsaktivism utmanar Noviy Ritm befolkningens konservativa tankesätt. I Kirgizistan har invånare och civilsamhälle begränsat inflytande i det politiska systemet. Samhället präglas av strukturella hinder: etnisk tillhörighet, klass och social status avgör människors möjligheter att själva besluta över sina liv. En åldershierarkisk uppbyggnad av samhället gör att unga röster sällan hörs. 

Enligt Sultanova saknar ungdomsaktivisterna stöd från samhället. Särskilt äldre personer förstår inte syftet med att engagera sig i politik och civilsamhällesfrågor. 

— Människor är helt enkelt inte öppna inför de sociala problem vi har. Bristande utbildning gör att det saknas kunskap om vikten av jämställdhet och mänskliga rättigheter, att vi har rättigheter och varför vi behöver dem, förklarar Sultanova. 

Hon berättar att kunskap om mänskliga rättigheter och jämställdhet har blivit allt vanligare sedan Noviy Ritm grundades, tack vare ungdomsaktivisternas arbete. 

På den internationella kvinnodagen, den åttonde mars, brukade Noviy Ritm anordna en årlig demonstration för kvinnors rättigheter. Sultanova beskriver att det var svårt att få tillstånd från myndigheterna och att de ofta möttes av hat från åskådare och förbipasserande under demonstrationen. Trots det fortsatte de varje år, fram tills 2022 då den politiska situationen förändrades och många aktivister lämnat Osh.  

Nu ställs civilsamhället och aktivismen inför nya, politiska utmaningar. Efter Kirgizistans regeringsbyte 2020 hoppades många på mer frihet och mindre korruption, men istället blir situationen för aktivister allt sämre.  

Under de senaste åren har Kirgizistans styre blivit alltmer auktoritärt och förtrycket av oppositionella röster, media och det civila samhället har intensifierats. Restriktiv lagstiftning hotar oberoende medier och civilsamhällets överlevnad, rapporterar Freedom House 2024. 

— Jag är orolig för framtidens ungdomsaktivister när vi ser den här omotiverande utvecklingen. Vilka kommer vara ungdomsaktivister efter oss?, frågar sig Sultanova.    

Men det finns alltjämt ljusglimtar. Även om ungdomsaktivisterna blir färre så är de starkare än tidigare, berättar hon. Nu har de mer kunskap, tack vare en ökad tillgänglighet av information genom internet och de utvecklar nya metoder för att fortsätta sin aktivism, till exempel genom kreativitet och konst.  

— Andra tror att de är patrioter, men jag kan med säkerhet säga att det är vi, aktivisterna, som är de riktiga patrioterna, avslutar Inobatkhon Sultanova.  

 

OM NOVIY RITM 

Noviy Ritm började ta form år 2013 på initiativ av en grupp tjejer [sic] i Osh, Kirgizistans näst största stad.

Med mottot För ungdomar, av ungdomar är Noviy Ritm en ungdomsledd organisation. De erbjuder en plats för ungdomar att träffas för att diskutera, utbyta idéer, utveckla sitt ledarskap och samarbetsförmåga samt få kunskap om mänskliga rättigheter, jämställdhet, miljö och klimatförändringar och konfliktförebyggande. På organisationen genomförs aktiviteter och evenemang såsom workshops, möten, utbildningar för ungdomar och partners, och konferenser. 

Noviy Ritms vision är ett fredligt, demokratiskt och jämställt Kirgizistan, där allas röster hörs och ingen diskriminering existerar. De beskriver sitt mål som att främja ett aktivt, inflytelserikt och mångfaldigt civilsamhälle, fostra aktiva medborgare, och vidga framtida generationers horisonter för att möjliggöra ett samhälle där mänskliga rättigheter respekteras.  

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: