I takt med att den europeiska musiktävlingen Eurovision song contest närmar sig har röster runt om i världen höjts med uppmaning om att Israel ska portas från tävlingen – på grund av kriget i Gaza. I en debattartikel kallar över 1 000 artister tv-unionen EBU för dubbelmoralisk, och Israels medverkan i Eurovision för en ”bagatellisering” av folkrättsbrott. Dagens Nyheters ledarredaktion menar å andra sidan att det inte alls är hyckleri att vilja bojkotta Ryssland men släppa in Israel i musiktävlingen.
I en debattartikel i Aftonbladet riktar 1 005 artister kritik mot EBU för att de inte utesluter Israel från Eurovision song contest. Artisterna menar att EBU:s beslut att låta Israel tävla påvisar en dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet. De hänvisar till att EBU uteslöt Ryssland ur tävlingen 2022 med anledning av landets invasion av Ukraina, och att den Internationella Domstolen i Haag nyligen har fattat beslutet att gå vidare med anklagelserna om att Israel gjort sig skyldiga till brott mot folkmordskonventionen.
– Att länder som sätter sig över humanitär rätt välkomnas att delta i internationella kulturevenemang bagatelliserar folkrättsbrott och osynliggör offrens lidande, skriver artisterna.
“Handlar inte om dubbla måttstockar”
Dagens Nyheters ledarredaktion resonerar också kring Israels deltagande i Eurovision. De menar att det visserligen finns flera likheter mellan konflikterna – i både kriget i Ukraina och det i Gaza är den ena parten klart starkare än den andra, de leder till enormt lidande bland civila, och i båda fall finns starka antydningar om brott mot krigets lagar. Men de argumenterar också för skillnaderna mellan konflikterna, och att en jämförelse av dem bygger på ett i grunden felaktigt och missförstått resonemang. De menar att det ställningstagande EBU har gjort i själva verket inte alls handlar om några dubbla moraliska måttstockar.
– När det gäller kriget i Gaza finns inget rätt och inget fel, eller snarare: både rätt och fruktansvärda fel. Både Israel och palestinierna har legitima krav. Man kan vara kritisk mot Israels krigsföring och fördöma Hamas terrorism och ändå acceptera att både Israel och palestinierna har rimliga anspråk, skriver DN:s ledarredaktion.
Debattörerna understryker bland annat att det som skiljer de två krigen åt är att det ena är ett krig mot en terrorstämplad organisation som vill radera en demokratisk stat från kartan – och det andra ett oprovocerat anfall från en auktoritär diktatur på en demokratisk stat. Därför, tillägger debattörerna, är de moraliska skulderna i konflikten Israel-Gaza mycket mer komplexa och inte alls lika glasklara att ta ställning mot som i invasionen av Ukraina.
– Att man vill behandla krigen i Gaza och Ukraina olika gör en inte till hycklare, skriver de.
Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter, går vidare med denna kritik och säger att artisterna som debatterar i Aftonbladet misslyckas med att göra en viktig distinktion i vad hon kallar för “populistvänsterns färdiga åsiktspaket”.
– De frontar därmed sin oförmåga att se skillnad på en diktatur som bedriver ett anfallskrig mot en fredlig granne och en demokrati som försöker försvara sig mot en fientlig granne och gisslantagare, skriver hon.
Israel i Eurovision song contest
1005 artister: Uteslut Israel från Eurovision
1005 svenska artister, bland andra Erik Saade, Robyn, Mauro Scocco, Aftonbladet Debatt
Blanda inte ihop krigen – Gaza är inte Ukraina
Dagens Nyheters ledarredaktion
Försöket att stoppa Israel från Eurovision visar hur pinsamt enögd kulturvänstern är
Hanne Kjöller, Ledarskribent, Dagens Nyheter