The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera debattörer är kritiska mot förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet om Sveriges Natoansökan. Foto: Nato. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 45: Debattörer kritiska mot Sveriges Natoförhandling med Turkiet

Mötet mellan Turkiets president Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson (M) i Ankara om Sveriges Natoansökan har varit omdiskuterat under den gångna veckan. FN:s klimatmöte COP27 i Sharm el-Sheikh har väckt skarp kritik mot den egyptiska regeringen.

Läs mer »

Turkiets roll för Sveriges medlemsansökan till Nato har väckt många reaktioner i den svenska debatten, speciellt efter Ulf Kristerssons (M) resa till Ankara.

– Sverige står inte längre på de förtryckta kurdernas sida utan på förtryckarnas, skriver journalisten Kurdo Baksi i en krönika i Omvärlden.

Han menar att Sverige nu har en hårdare ståndpunkt mot de kurdiska rörelserna YPG och PYD för att tillmötesgå Erdoğan. Kurdo Baksi kallar det för ett angrepp mot den rörelse som har slagits och vunnit mot terrorrörelsen Islamiska Staten (IS).

I en debattartikel på Aftonbladet skriver Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid det turkiska presidentkansliet, att han välkomnar den nya regeringens inställning att följa samförståndsavtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet. Han skriver också om de två krav som den förra regeringen förband sig att uppfylla – att häva restriktioner för försvarsindustrin och ta itu med Turkiets oro för terroristorganisationer.

Dagens Nyheter ledarredaktion skriver dock att Erdoğans krav är ett skådespeleri inför valet i landet nästa år.

– Att Erdogan skulle tillåtas att permanent blockera Sverige och Finland är faktiskt otänkbart, skriver de.

Sven Britton, läkare och socialdemokrat, skriver i en debattartikel i Dagens ETC att han hoppas att Turkiets antidemokratiska ställning i förlängningen ska leda till att Sverige drar tillbaka sin ansökan om ett Natomedlemskap.

FN:s klimatkonferens COP27, som inleddes den 6 november, har också varit omdiskuterat under den gångna veckan. Ledarskribenten Gunnar Jonsson skriver i Dagens Nyheter att Egyptens ledare är en diktator som ”stryper både miljöaktivister och företag”. Han lyfter bland annat fram att landets befolkning lever utan yttrandefrihet och har brist på ekonomiska möjligheter.

Förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet

Sverige står numera på förtryckarnas sida 

Kurd Baksi, Omvärlden 

Var spektaklet i Turkiet verkligen nödvändigt? 

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter 

Turkiets två krav för att släppa in Sverige i Nato 

Fahrettin Altun, Aftonbladet 

Heja Erdogan! Heja Orban! 

Sven Britton (S), ETC

COP27 i Egypten

Egyptens diktator stryper både miljöaktivister och företag 

Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: