Veckan innan EU-valet seglade EU:s migrationspakt åter upp på debattsidorna. Pakten kritiseras hårt av flera skribenter, som menar att den urholkar asylrätten och bidrar till övergrepp mot flyktingar. Migrationspaktens chefsförhandlare, Tomas Tobé (M), menar dock att den är ett steg i rätt riktning mot lägre invandring till Sverige och Europa.
På Aftonbladets ledarsida kommenterar Lizette Romero Niknami Uppdrag Gransknings avsnitt “Spelet om migrationen”. Dokumentären skildrar bland annat Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé, som var chefsförhandlare för EU:s så kallade Migrationspakt. Romero Niknami kallar pakten för “skamlig” och hävdar att den undergräver asylrätten. Hon menar också att Tomas Tobé “bryr sig mest om sin kurrande mage”.
– Medan Tobé mumsar på pasta på ett möte förklarar han att han måste äta för att hålla humöret uppe. Sedan korsklipps programmet till bilder ur en räddningsaktion. Civilsamhällets SOS Humanity drar upp människor ur havet, och blir beskjutna av den libyska kustbevakningen, skriver hon.
Migrationspakten får även hård kritik i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Skribenterna, miljöpartisterna Mats Svanteman och Micael Grenholm, hänvisar till uppgifter om att EU-medborgarnas skattepengar går till övergrepp mot flyktingar.
– Redan 2017 kom rapporter om att EU-finansierade grupper i Libyen som är involverade i slaveri för att hindra migranter att ta sig till Europa, och så sent som förra året rapporterade FN att EU-medel fortfarande finansierar grupper som använder våldtäkter som medel för att hålla barn förslavade, skriver de.
Tomas Tobé hävdar däremot på Dagens Nyheters debattsida att pakten är “ett steg i rätt riktning”. Han föreslår även ytterligare åtgärder för att minska migrationen till EU. Exempelvis vill han se ett fördjupat samarbete med länderna i Nordafrika.
– EU behöver även skicka gränsvakter från myndigheten Frontex till länder utanför Europa, exempelvis Nordafrika, för att bekämpa smuggelnätverken och teckna fler avtal som säkerställer att länderna tar emot sina egna medborgare, skriver han.
Migrationsfrågan i EU-valet
Tobé (M) bryr sig mest om sin kurrande mage
Lizette Romero Niknami, Aftonbladet
Våra skattepengar går till slavhandel och våldtäkter
Mats Svanteman och Micael Grenholm (MP), Göteborgs-Posten
”EU behöver en nollvision för ekonomisk migration”
Tomas Tobé (M), DN Debatt
Våra värderingar ska inte vara valfria för invandrare
Ebba Busch och Alice Teodorescu Måwe (KD), Expressen
Klimatfrågan i EU-valet
”Att avvärja miljökatastrofen kräver högre tillväxt.”
Alessio Terzi, ekonom i EU-kommissionen, och Gernot Wagner, klimatekonom verksam vid Columbia Business School i USA, Sydsvenskan
”Vi måste erkänna befolkningsökningens roll i klimatkrisen.”
Pontus Bergendahl, Stefan B Nilsson, Anne Casparsson och Petra Schagerholm (Klimatalliansen), Sydsvenskan
Inrätta en EU-fond som kan rusta oss mot klimatförändringarna
Muharrem Demirok, Emma Wiesner och Rickard Nordin (C), Göteborgs-Posten
EU:s asyl och migrationspakt
EU:s medlemsländer har förhandlat om asyl- och migrationspakten under flera år. Den godkändes till slut i april 2024. Pakten syftar bland annat till att minska bördan för de EU-länder där de flesta migranter anländer och erbjuda ett mer effektivt system för registrering och handläggning av asylansökningar, enligt EU. Migrationspakten har dock väckt kritik från både höger och vänster. Läs mer om pakten och några svenska EU-parlamentarikernas åsikter om den här.