The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Världens ekonomiska och politiska ledare möts på World Economic Forum i Schweiz. Foto: U.S. Embassy Bern/ Eric Bridiers

Aktuell debatt

Klimat- och demokratidebatt i spåren av Davos

I veckan hålls World Economic Forum i Davos i Schweiz. Där möts några av världens mest inflytelserika företagsledare och politiker för att försöka lösa globala problem. Flera debattartiklar har med utgångspunkt från mötet i Davos diskuterat såväl klimatpolitik som vikten av transparens hos makteliten.

I Svenska Dagbladet skriver bland andra Internationella Handelskammaren och Sjunde AP-fonden om hur klimatpolitiken behöver styras om. I stället för att handla om koldioxidskatt borde den skapa nya strategier som stödjer och pressar på både offentlig sektor och företag.

Debattörerna påvisar, genom en ny rapport, att företagsledare på det globala planet är redo för att ställa om då de ser lönsamheten i klimatvänliga alternativ. Samtidigt visar rapporten att dagens politik stoppar företag som vill ta sitt ansvar, bland annat genom tullar, dålig infrastruktur och subventioner av fossila bränslen. ”Istället för en utopisk global koldioxidskatt finns många konkreta åtgärder som går att genomföra här och nu”, skriver debattörerna som ett medskick till Davos.

I Dagens Nyheter påtalar forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom hur World Economic Forums icke demokratiska organisation är högst problematisk. Mötet är nämligen så etablerat att det misstas för ett FN-möte, trots att det saknas både insyn och demokratisk legitimitet. Med tanke på att det är makteliten som möts – och att världspolitikens riktning styrs av möten som det i Davos – är det viktigt och relevant att kräva insyn och transparens i en odemokratisk stiftelse som World Economic Forum, menar forskarna.

Vikten av öppna och demokratiska samhällen debatteras även i Sydsvenskan där ledarskribenten Heidi Avellan skriver om Kinas handelsvägar och hur deras ekonomiska tillväxt sker på bekostnad av mänskliga rättigheter. Hon varnar för ogenomtänkta samarbeten med Kina, både i svenska kommuner och inom försvarsmakten.

För att avsluta veckans debatt har Human Right Watch släppt sin årliga rapport och konstaterar att auktoritära populistiska ledare fortsätter underminera demokrati. Samtidigt möter ledarna stort motstånd världen över – från protesterna i Budapest om den nya lag som ger arbetsgivare rätt att fördröja betalningar av övertid till Etiopien som ersatte sin regering efter folkets påtryckningar.

World Economic Forum i Davos

”Släpp tanken på en global koldioxidskatt”
Susanna Zeko m.fl., Svenska Dagbladet

”Den dolda makten i Davos måste granskas kritiskt”
Christina Garsten och Adrienne Sörbom, Dagens Nyheter

Dela med er av rikedomen från Davos!
Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet

Klimat och mat

”Ställ om snabbt till nyttigare och mer klimatsmart mat”
Sarah Cornell m.fl., Dagens Nyheter

Auktoritära regimer

Den auktoritära trenden är bruten
Måns Molander, Svenska Dagbladet

Sidenväg till världsmakt
Heidi Avellan, Sydsvenskan

Förbud mot kärnvapen

Wallströms plakatpolitik sätter vår säkerhet på spel
Linda Nordlund, Expressen

Ge Wallström en skämskudde
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

Sveriges utrikespolitik med nya regeringen

S äger inte den svenska utrikespolitiken
Erik Helmerson, Dagens Nyheter

Svenska FN-soldater

Jo, global säkerhet är ett gemensamt ansvar
Annelie Börjesson, Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten