The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

I veckan sa USA:s utrikesminister att Arktis smältande isar kan öppna upp för bland annat handel, där nya transportleder kan möjliggöras.

Aktuell debatt

Hur kan USA:s utrikesminister lyckas med att inte nämna klimatfrågan?

EU-valet fortsätter att prägla debatten. Men hur mycket pratar våra politiker egentligen om EU – i förhållande till hur mycket EU påverkar oss? Samtidigt trappas handelskriget mellan USA och Kina upp, med en fortsatt ignorans från USA:s sida gällande klimatfrågan. Något som i sin tur leder till ett förändrat säkerhetsläge i vår värld.

Debatten från föregående vecka har givetvis präglats av EU-valet. Det som blir mest intressant är när frågorna som diskuteras denna vecka driver mot ett försvars- och säkerhetsfokus. Detta späddes givetvis på av att den partiöverskridande försvarsuppgörelsen stötte på patrull. De före detta allianspartierna lämnade uppgörelsen om hur det svenska försvaret ska utvecklas och Socialdemokraterna kunde senare inte ställa sig bakom budgeten.

Sydsvenskan poängterar i sin ledare att 23 procent av väljarna pekar ut klimat- och miljöfrågan som den mest centrala i EU-valet. Något som också har en stark säkerhetskoppling då ett förändrat klimat riskerar att totalt förändra förhållanden mellan våra länder, globalt sett.

Kring förhållandet mellan USA och Kina, har det stormat rejält i veckan på grund av upptrappat läge i det så kallade “Handelskriget” som pågår dem emellan. Under Arktiska rådets möte i veckan höll Mike Pompeo (USA:s utrikesminister) ett långt tal där han lyckades undvika att inte ens en enda gång nämna klimatfrågan. Däremot underströk han att Arktis smältande isar kan öppna upp för nya möjligheter för bland annat handel, där nya transportleder kan möjliggöras, skriver Sydsvenskan.

“Den egentliga stötestenen är att president Xi Jinping inte tänker överge sin statskapitalistiska ekonomiska modell” skriver Gunnar Jonsson i sin ledare för Dagens Nyheter. Detta i kombination med att det vanligtvis så frihandelsfrämjande amerikanska näringslivet nu har en president som älskar tullar gör det hela mycket komplext. Ideologiska skillnader har dessutom en tendens att vara svåröverkomliga.

Claes Arvidsson skriver i sin ledare att det är synd att våra politiker ägnar så lite tid åt att tala om EU, då vår vardag till stor del präglas av EU:s beslut. I kontexten av ett upptrappat läge gällande handeln och tullar blir sammanhållning allt mer centralt. Enligt opinionsmätningar är svenskarna mer intresserade än någonsin av att vara EU-medlemmar, något som möjligen kan ha en koppling till Brexit-krisen, menar Arvidsson. Dock så kan det vara svårt att hänga med i svängarna eftersom debatten är otydlig och svårbegriplig, menar Ylva Nilsson. Inte ens hon själv, som titulerar sig “EU-nörd” känner sig helt på det klara med vad partierna faktiskt vill uppnå.

Peter Hjörne menar på att högerextremismen fortsätter att vara i fokus i debatten, trots att väljarna tydligt uttryckt att de är mer intresserade av klimatet, migration och EU:s roll. Dessutom är det inte helt osannolikt att Trump inför tullar även mot EU. EU, som har en av de viktigaste rollerna i global frihandel, riskerar ytterligare turbulens i ljuset av detta, understryker Janerik Larsson. Att hålla ihop och komma överens verkar som alltid vara framgångsreceptet, men övergången från teori till praktik är minst sagt komplicerad.

 

Handelskrig

”Högt spel om världsekonomin”
Janerik Larsson, Svenska Dagbladet

”En handelsfred gör inte slut på systemkonflikten USA–Kina”
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

EU-val

”Men vad är det frågan om!?”
Peter Hjörne, Göteborgsposten

”Även vi EU-nördar blir vimsiga av valrörelsen”
Ylva Nilsson, Aftonbladet

”Europadagen är en påminnelse om att gå och rösta”
Claes Arvidsson, Svenska Dagbladet

”Klimatet tyngst. Vad än Pompeo och Åkesson säger.”
Ledare, Sydsvenskan

Försvaret

”S som i säkerhetsrisk”
Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: