The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera debattörer tycker att Sverige och EU måste stötta de kurdiska grupperna i norra Syrien. Inte minst efter Turkiets hot om en offensiv. Foto: Kurdishstruggle (CC BY 2.0)

Aktuell debatt

Debattörer kräver att omvärlden står upp för kurderna i Syrien

I veckan har USA:s president Trump beslutat att dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Samtidigt gav han klartecken för turkiska styrkor att göra en offensiv. Något som väckt mycket debatt på svenska opinionssidor. Det är ett stort svek från USAs: sida, menar veckans debattörer som vill att omvärlden nu ska stå upp för kurderna i norra Syrien.

Fyra representanter för Vänsterpartiet debatterar i Aftonbladet för att omvärlden och Sverige ska stå upp för kurderna i norra Syrien. Enligt Vänsterpartiet har Turkiet hela tiden velat bekämpa varje exempel på kurdiskt styre. Landet har indirekt stöttat terrorgruppen IS genom att låta den sälja olja via Turkiet och låta anslutande terrorister resa genom Turkiet, menar de.

”Nu är det bara omvärldens snabba och starka protester som kan förhindra detta svek mot de som offrade allt i kampen mot IS”, skriver Vänsterpartiets representanter.

Men det dröjer inte länge innan Vänsterpartiet får mothugg. Kara Hermez från Assyriska riksförbundet skriver att den kurdiska milisen är långtifrån ”Guds gåva till Mellanöstern”. Hon menar att Vänsterpartiet måste se komplexiteten i situationen och inte bara hylla de kurdiska miliserna.

”Vi har inte hört något fördömande av kurdiska PKK och YPG när dessa mördat, attackerat och förtryckt assyrier, yazidier och andra ursprungsbefolkningar”, skriver Kara Hermez.

Debatten fortsätter i Svenska Dagbladet där Petter Nilsson från Solidaritetsföreningen för Kurdistan påpekar att Sverige genast måste sluta exportera vapen till Turkiet. Dessutom måste EU avbryta allt ekonomiskt stöd till Turkiet och i stället ge stöd till nordöstra Syrien, skriver han.

Men något sådant beslut ser inte ut att tas just nu. Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) träffade Europas övriga inrikesministrar och de var alla överens om att avvakta, för att inte ta några förhastade beslut i nuvarande läge i Syrien. Det innebär även att det dröjer för Sverige att försöka få hem de svenska barn som fortfarande är inlåsta i al-Hol-lägret till följd av deras föräldrars IS-terrorism. Det beskedet kritiseras av Amanda Sokolnicki, ledarskribent på Dagens Nyheter. Hon anser att det börjar bli bråttom att hämta hem barnen, innan de återigen hamnar mitt i ett fullskaligt krig till följd av Turkiets invasion av Syrien.

Janerik Larsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, tolkar Trumps senaste twittrande som att det nu är upp till Europa, Turkiet, Ryssland, Iran, Irak och Syrien att hantera de tillfångatagna IS-soldaterna och kriget i området kring Syrien.

Och Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet, håller med: “Enligt Vita huset ska Turkiet ’ta över’ ansvaret för de tusentals fångarna efter IS fall. Det är svårt att se hur det ska gå till. Risken är istället att lägren hamnar mitt i en krigszon och att många av de terrorister som sitter där slipper ut”.

Syrien och Turkiet

“Dambergs enda löfte är att lämna barnen i helveteslägret”
Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter

”Trumps budskap om Syrien”
Janerik Larsson, Svenska Dagbladet

”Avbryt genast Sveriges vapenexport till Turkiet”
Petter Nilsson, Svenska Dagbladet

”Trumps beslut riskerar att göra IS starkt igen”
Jonas Sjöstedt, Malin Björk och Håkan Svenneling, Aftonbladet

“Trumps svekfullhet väcker terrorismen”
Ingvar Persson, Aftonbladet

“Kurderna är inte guds gåva till Mellanöstern”
Kara Hermez, Aftonbladet

Klimat

“Varor från länder där klimatskador sker gratis bör tillföras en koldioxidskatt”
Håkan Pihl, Sydsvenskan

“Vi borde beskatta kinesiska varor högre för miljöns skull”
Mattias Lundbäck, Göteborgs-Posten

Hongkong

”Hur länge ska Hongkong orka kämpa i motvind?”
Jesper Bengtsson, Göteborgs-Posten

Befolkningsökning

“Utan globalt mål för befolkningsminskning förtigs en grundorsak till världens problem”
Frank Götmark, Malte Andersson, Dagens Nyheter

”Visst vågar forskare studera folkökningens betydelse för klimatet”
Henrik Andersson m.fl., Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: