The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Foto: Canva.com

Aktuell debatt

Debatt om yttrandefrihet efter terrordådet i Frankrike

När läraren Samuel Paty mördades i Paris efter att ha visat muhammedkaraktyrer blossar diskussionen om yttrandefrihet och islamistisk extremism upp i media. Frankrikes president Macron möter hård kritik från Turkiets president Erdogan för sina uttalanden i samband med terrordådet, rapporterar Sydsvenskan.

Den 16 oktober mördades samhällskunskapsläraren Samuel Paty av en tjetjensk flykting i Paris. Efter mordet, som klassats som ett terrordåd, gjorde Macron uttalanden där han betonade vikten av att bekämpa extremistisk islamism och de strömningar inom islam som är oförenliga med den franska republiken. Han påtalade även vikten av att integrera muslimska trosbekännare i det franska samhället och att försvara yttrandefriheten.

Erdogan i Turkiet reagerade starkt på Macrons uttalande ”Islamister vill åt vår framtid” vilket han anser är en missvisning mot muslimer. Erdogan menar att Muhammedkarikatyrer används för att skrämma muslimer under förespegling av yttrandefrihet. Erdogan svarade med uttalandet att ”Macron borde genomgå ett psyktest”. I flera länder i Mellanöstern uppmanas nu människor att bojkotta franska varor och demonstrationer mot Macron har genomförts på flera håll skriver Sydsvenskan.

En fråga om yttrandefrihet

Rapporteringen i svensk media har framförallt handlat om vikten att skilja på terroristhandlingar, som är förbjudna oavsett motiv, och något helt annat, nämligen hur stor yttrandefriheten ska vara. I Frankrike har flera demonstrationer för att stå upp för yttrandefriheten ägt rum och uttalandena från Macron efter terrordådet ses som en stark markering mot våldsbejakande extremism.

Expressen skriver hur fokus borde riktas på andra länders övergrepp mot muslimer, exempelvis kina. Frankrikes stora muslimska minoritet är fullvärdiga medborgare med rättigheter, utan att förneka att diskriminering förekommer. Flera inhemska muslimska ledare har dessutom välkomnat Macrons krafttag mot extremismen. Bråket mellan Frankrike och Turkiet handlar om yttrandefrihet, inte synen på muslimer skriver Sydsvenskan.

Sverige har något att lära av Frankrike

Aftonbladet skriver att den senaste händelseutvecklingen i Frankrike visar att hoten från islamistisk extremism är allvarliga. Macron har vidtagit flera åtgärder för att motverka radikalisering och islamism. Sverige och Europa borde göra desamma, skriver Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M).

Marcons uttalanden och handlingar i samband med dådet är beundransvärda skriver Expressen. När det gäller islamism har Sverige något att lära av Frankrike, skriver Lisa Magnusson i DN.

Debattartiklar:

”Terrorism och islamistisk extremism får inte svepas in i retorik om respekt för religion”

Sydsvenskan, Benedicte Berner-Eyde

”Bråket gäller yttrandefrihet. Inte synen på muslimer”

Sydsvenskan, Ledarskribent

”Terrorism och islamistisk extremism får inte svepas in i retorik om respekt för religion”

 

Sydsvenskan, Benedicte Berner-Eyde

Världens muslimer behövs i kampen mot extremismen

Aftonbladet, Ledarskribent

Svensk islamism i fårakläder

Expressen, Adam Cwejman

Lär av fransk brottsbekämpning

Svenska Dagbladet

Vad gäller islamism har Sverige en del att lära av Frankrike

Dagens Nyheter, Lisa Magnusson

Frankrike visar vägen i kampen mot barbariet

Expressen, Ledarskribent

Backa Frankrike – frossa i anklår och champagne

Expressen

Macron behöver vårt stöd mot islamismen

Aftonbladet, Tomas Tobé

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten