Den 23 januari godkände Turkiets parlament Sveriges Nato-ansökan. Detta präglade de svenska debatt- och ledarsidorna under den gångna veckan, och flera debattörer resonerade bland annat kring om medlemskapet har diskuterats tillräckligt eller ej. Även Richard Jomshofs (SD) uttalande om att förbjuda muslimska symboler väckte reaktioner under veckan.
Turkiet har visserligen beslutat att godkänna Sveriges Nato-ansökan, men kvar är Ungern – som vill förhandla om medlemskapet.
– Om försvarspolitiken vore ett nöjesfält skulle den turkiska Nato-bergochdalbanan vara en fantastisk attraktion.
Det skriver Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter, om turerna kring Sveriges Nato-medlemskap, som har pågått sedan maj 2022.
Även Henrik Jalalian, ledarskribent på Dagens ETC, kommenterar den utdragna processen, och menar att Sverige snabbt fick erfara “2020-talets oförutsägbara geopolitik”:
– Ingen hade en plan B när Nato-ansökan i all hast skickades in. Turkiet och Ungern grep tillfället att utpressa Sverige, skriver han.
Henrik Jalalian menar också att konsekvenserna av ett Natomedlemskap inte har debatterats tillräckligt.
– Om 20 år kanske svenska ungdomar skickas för att strida på Sydkinesiska Havet. Har vi pratat tillräckligt om sådana scenarion?, skriver han.
Mimmi Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent på Expressen, håller dock inte med.
– Nato-processen har varit hårt mediebevakad från start, och belysts från många olika vinklar av både nyhetsjournalister och opinionsbildare, skriver hon.
Jomshofs utspel om muslimska symboler
Halvmånen är en viktig symbol inom islam och för muslimer, men Sverigedemokraten Richard Jomshof vill förbjuda symbolen. Aftonbladets ledarskribent Susanne Kierkegaard drar paralleller mellan Jomshofs förslag och liknande förbud som har implementerats i Ryssland. Dessa har kraftigt begränsat hbtq-personers rättigheter, eftersom till och med små symboler, som regnbågsfärgade skosnören, kan leda till fängelsestraff. Hon skriver också att argumenten från den man som tog fram den ryska antigaylagen liknar Richard Jomshofs resonemang.
– Folket ska skyddas mot det han uppfattar som ideologiskt skrämmande. Udden är riktad mot redan utsatta grupper, som hbtq-personer eller muslimer, skriver hon.
Susanne Nyström, ledarskribent för Dagens Nyheter, menar att Jomshofs förslag belyser vikten av religionsfrihet i Sverige, eftersom grundlagen finns för att skydda dem som avviker från majoriteten.
– Förutom att insinuationen visar varför mindre grupper behöver skyddas för att garanteras samma frihet som övriga, är det en populistisk fråga. Det finns inget homogent folk med en och samma vilja, skriver hon.
Sveriges Nato-medlemskap
Här är bergochdalbanan som (kanske) tagit Sverige in i Nato
Erik Helmerson, ledarskribent, Dagens Nyheter
Svenskarnas Nato-glädje kan bli kort
Henrik Jalalian, ledarskribent, Dagens ETC
Svenska freds har gått vilse i Nato-debatten
Mimmi Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent, Expressen
Vår kritik mot Orbán har ibland varit okunnig
Erik Zsiga, kommunikationskonsult och skribent, Expressen debatt
Äntligen röstade Turkiet för ett ja. Trots SD.
Ledarredaktionen, Sydsvenskan
Här är läxorna av två års Natobråk med Turkiet
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter
Richard Jomshofs uttalande
Susanne Nyström: Religionsfriheten skyddar muslimer från Jimmie Åkesson och Richard Jomshof
Susanne Nyström, Ledarskribent, Dagens Nyheter
Jomshof vill förbjuda allt han blir skrämd av
Susanna Kierkegaard, Ledarskribent, Aftonbladet
Jomshof vill upphöja sin kränkthet till lag
Mimmie Björnsdotter Grönkvist, Expressen
Vi måste hjälpa Jomshof till en meningsfull fritid
Henrik Jalalian, Ledarskribent, Dagens ETC