I en vecka som präglats av diskussioner om regeringens höstbudget, Kombispel och åtalspunkterna mot Richard Jomshof har debatten om globala frågor fått tillbaka stå något. Men mellan inrikespolitiska debatter inspirerade demokratins dag till meningsutbyten om tillståndet för demokratin i Sverige. Situationen i Mellanöstern är också fortsatt aktuell, inte minst efter veckans händelser i Libanon.
I veckan uttryckte 17 civilsamhällesorganisationer djup oro över tillståndet för Sveriges demokrati i en debattartikel i Aftonbladet. Hot mot journalister, misstroendespridning, nedskärningar i statligt stöd till civilsamhälle och Sverigedemokraternas trollfabrik nämns som tecken på en försvagning av den svenska demokratin. Organisationerna uppmanar regeringen att tillsätta en utredning med förslag om hur demokratin kan försvaras.
Oron avfärdas i en replik av Adam Danieli, rättstatsansvarig vid tankesmedjan Timbro. Han pekar på globala demokratimätningar som visar att Sveriges demokrati står förhållandevis stark mot den trend som pekar på en tillbakagång av demokratin internationellt. Vidare föreslår Danieli att syftet med civilsamhällesorganisationernas artikel måste vara att skydda deras egna statsbidrag.
– Demokratin är allas vårt gemensamma arv. Om man på allvar värnar om den, använder man den inte som ett billigt slagträ på det här sättet, skriver Danieli.
Utvecklingen i Mellanöstern
Dagens ETC publicerade i veckan en AI-granskning av den svenska nyhetsrapporteringen efter attackerna i Israel den 7 oktober 2023. Dödsfallen bland palestinier beräknas vara 30 gånger högre än bland israeler. I kontrast till detta ska opinionsjournalister ha skrivit nästintill dubbelt så mycket om attacker mot israeler jämfört med palestinier.
– Kommer de ledarsidor som kraftigt överdrivit rapporteringen och vinklingen om Israels lidande ta åt sig? Antagligen inte, skriver Annie Croona på ETC:s ledarsida.
Även de exploderande personsökare och kommunikationsradior som tog omkring 40 liv och skadade närmre 3000 personer i Libanon har varit föremål för debatt under veckan. Misstankar riktas mot Israel som ännu inte har tagit på sig ansvaret för händelsen. Så väl Zina Al-Dewany i Aftonbladet som Andreas Gustavsson i Dagens ETC oroas över hur urskillningslöst dessa angrepp ska ha skördat offer. Al-Dewany uttrycker även häpnad över den svenska nyhetsbevakningen av händelserna.
– Inte i några medier är tonen sorg, chock eller smärta över en lidande befolkning, på tröskeln till ett möjligt storkrig. Det är snarare illa dold beundran för att en stat ”lyckats” med detta, skriver Al-Dewany.
I Svenska Dagbladet fastslår att hybrid- och skuggkrig är här för att stanna och ger exempel på Kina, Irans och ryska ageranden i Sverige och internationellt. I Sydsvenskan uttrycker ledarredaktionen att en vedergällning från Hizbollah är att vänta, medan Expressens Lina Jerneck reflekterar över hur händelserna i Libanon kan påverka världshandeln om misstron ökar.
– För regeringar i såväl västländer som världens krutdurkar har Mossads operation satt en sak i blixtbelysning: Om man inte har full kontroll över sin teknologi är man sårbar, skriver Jerneck.
Tillståndet för svensk demokrati
Demokratin är under attack – även i Sverige
17 civilsamhällesorganisationer, Aftonbladet
Att jag hotar demokratin är en konspirationsteori
Adam Danieli, rättsstatsansvarig Timbro, Expressen
Oärligt när ni påstår att vår demokrati är hotad
Adam Danieli, rättstatsansvarig Timbro, Aftonbladet
Timbro och SD krokar arm för svagare demokrati
Peter Gustavsson, S-debattör och författare, Expressen
Upprop: Detta måste få ett slut – för demokratins framtid
74 journalister, författare och forskare, Dagens Nyheter
Utvecklingen i Mellanöstern
Inget spår av 40 000 dödade palestinier
Annie Croona, Dagens ETC
Svenska medier bryr sig inte om palestinska liv
Anders Lindberg, Aftonbladet
Israel måste hållas ansvarigt för statsterror – annars går snart ingen säker
Andreas Gustavsson, Dagens ETC
Huvudledare, Sydsvenskan
Libanons sprängkaos lär snart nå Europa
Linda Jerneck, Expressen
James Bond-liknelsen är rätt äcklig just nu
Zina Al-Dewany, Aftonbladet
Därför är Israels krig också vårt
Peter Wennblad, Svenska Dagbladet
Framtiden för biståndet
Peter Wennblad, Svenska Dagbladet
”Vi kan inte möta dagens hot när katastrofen redan skett”
Ulrika Modéer, Svenska Rödakorset, Dagens Nyheter
”Flera åtgärder krävs för att förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet.”
Jens Petersson, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet, Sydsvenskan
Regeringens modell – slutet för SMR och ForumCiv?
David Isaksson, Global Bar
Övrigt
Vad har svenska företag i ”Dödsgruvorna” att göra?
Trésor Singbo, Hope for Kinshasa, & Tommy Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, i Dagens ETC.
Sverige måste agera för Thailands demokrater
Olle Thorell (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet, Dagens ETC
Vi måste stoppa morden på kvinnor och flickor
Ulrika Grandin & Parul Sharma, UN Women Sverige, Global Bar